Kölyökkori oltási programKutyaügyekTudástárkölyökkori oltási program

A kölyökkori alapoltások sorozatunk negyedik részében az emberre is veszélyes leptospirózis elleni védelemről és annak fontosságát ismertetjük.

Mi okozza?

A betegség okozói a jellegzetesen spirál alakú, Leptospira nemzetségbe tartozó baktériumok.

Mik a tünetei?

A betegség súlyossága itt is, mint számos más kórnál, több dologtól függhet: kutyánk ellenállóképességétől, korától, vakcinázottságától, valamint a felvett kórokozó mennyiségétől és fajtájától. Egyes kutyák megbetegedés nélkül legyőzik, míg mások akár életveszélybe is kerülhetnek.

A szervezetbe jutó leptospirák leginkább kedvencünk veséjét és máját károsítják, de megtámadhatják kutyánk számos más szervét is, így sokféle tünet jelentkezhet: például étvágytalanság, hányás, bágyadtság, láz, hasi fájdalom, hasmenés, sokat ivás, nehéz légzés, vérzékenység és sárgaság.

Hogyan kaphatja el a kutyám?

Egy fertőzési góc kialakulásához kicsit egyszerűsítve három dolog kell: patkány, meleg és nedvesség.

A kutyákra veszélyes leptospirákat főleg vadonélő rágcsálók ürítik a vizeletükkel. A fertőzés így történhet közvetlenül, rágcsálókkal való érintkezéssel, vagy közvetetten, vizelettel szennyezett környezetből. Bár ezek a baktériumok a hordozó gazdából kijutva alig életképesek, meleg és nedves helyen mégis sokáig túlélnek. Nem véletlenül hívják tehát a kórt egyik régi nevén iszapláznak: különösen fertőzésveszélyesek lehetnek meleg, esős időben a sekély állóvizek, tócsák és árterek, ha ezekhez rágcsálók is hozzáférhetnek. A kórokozók igen könnyen, akár bőr apró sérülésein és az ép nyálkahártyákon át is a vérbe juthatnak! Kutyánknak így nem muszáj patkánnyal verekednie a megbetegedéshez, elég innia egy vizelettel szennyezett pocsolyából, vagy fürödnie egy fertőzött tóban.

kutya oltás leptospirózis fertőzöttség

Hogyan kaphatom el én?

Bár Magyarország nem számít leptospirózis szempontjából különösen veszélyeztetett helynek (trópusi, szubtrópusi éghajlaton magasabb a kockázat), időről-időre mégis felüti ez a betegség a fejét, és minden évben vannak emberi megbetegedések is. Ahol kedvenceink fertőződhetnek, ott mi is. Ezen kívül fontos tudni, hogy beteg kutyánk a vizeletével minket is fertőzhet!

A betegség emberben általában influenzaszerű tünetekkel jár: láz, fejfájás, izomfájdalmak, hidegrázás, piros szemek. Az esetek kisebb részében ugyanakkor súlyos, vese- és májkárosodással, agyhártya- és tüdőgyulladással, vérzésekkel járó, akár végzetes kórformaként is jelentkezhet!

Hogyan gyógykezelhető?

Ha kedvencünk megbetegedett, a kórokozót csak több hetes antibiotikum terápiával lehet kiirtani a szervezetből. Amennyiben a betegség heveny veseelégtelenséggel járó súlyosabb formája alakult ki, kutyánkat intenzív kórházi kezelésben kell részesíteni a túlélés érdekében, melyet hónapokon át tartó lábadozás követ.

Miként lehet védekezni ellene?

Ha kedvencünk szeret tócsákból inni, nyáron állóvizekben pancsolni, vagy esetleg egérre, patkányra vadászni, magasabb veszélye van a fertőződésnek.

Mivel a rágcsálókkal túl sokat nem tudunk kezdeni, és a kórokozó így folyamatosan a környezetbe ürülhet, legjobban vakcinákkal óvhatjuk kutyánkat a betegségtől. A kölyökkori kombinált vakcinák védenek a leptospirózis ellen is. Mivel a kialakult immunitás nem túl tartós, érdemes az oltást évente megismételni.