AktualitásokKutyaügyek

Ivaros szukák tüzelés után vemhesség jeleit mutathatják, vemhesülés nélkül is, ezt nevezik álvemhességnek. A jelenség abból fakad, hogy a nem vemhesült szukákban nagyon hasonló hormonális változások zajlanak le, mint a vemhesültekben. Ez az állapot a falkában élő farkasoknál fontos, hogy az ellő alfanőstényen kívül a többi szuka is gondozhassa a kölyköket, növelve azok túlélési esélyeit.

Álvemhesség tünetei

Az álvemhes kutyák nem mindig mutatnak tüneteket, és azok súlyossága is változó lehet. A nőstények ilyenkor nyugtalanná vagy bánatossá válhatnak, gyakran „fészket” építenek, esetleg gyűjtögetnek és védenek tárgyakat pl. plüssjátékokat, minta az a kölykük lenne. Az étvágy is változhat, valamint jellemző tünet az emlők megduzzadása és az emlőmirigyekből ürülő tejszerű váladék, súlyosabb esetekben emlőgyulladás is kialakulhat.

Álvemhesség ellen

Enyhébb esetekben, ha a kutya egyébként jól van, pár egyszerű házi módszerrel a gazdik is segíthetnek kedvencüknek:

  1. A szukát ilyenkor érdemes kevésbé dédelgetni, inkább sokat mozgatni, játszani vele.
  2. Ha van begyűjtött tárgy, azt el kell venni tőle.
  3. Az ételadagot lehet csökkenteni.

Ezekkel a módszerekkel hamarabb átvészeli a nőstény ezt a szorongó időszakot.

Amennyiben a tünetek nem egyértelműek vagy súlyosabbak vagy nem múlnak gyorsan: érdemes állatorvoshoz fordulni. Fontos az egyéb háttér betegségek kizárása, illetve szükség esetén gyógyszeres kezeléssel lehet elősegíteni a gyógyulást.

Amelyik állat tüzelés után álvemhes lesz, az gyakran a többi ivarzás után is tüneteket mutat. A szukák ivartalanításával ez az állapot is elkerülhető.