AktualitásokCicadolgokKutyaügyekárván maradt cicák és kutyák gondozása

Megesik, hogy újszülött vagy még szopós korban lévő kölyökcicákról vagy kutyákról a gazdájának kell gondoskodni, a kicsik anyukája helyett. Elválasztás előtt a kölykök sok törődést igényelnek, ami nehéz feladat, de nem lehetetlen kézből felnevelni akár az újszülött csöppségeket se.

Az árva kölyök kutyák és cicák etetése

A legfontosabb teendő a rendszeres táplálás megfelelő gyakorisággal. Az újszülötteket két óránként kell megetetni, jó minőségű fajnak megfelelő tápszerrel, éjszaka is. (A tehéntej nem alkalmas erre.) A tejpótló tápszert frissen készítve szoba hőmérsékleten adagoljuk. Az etetés kisállatoknak való cumisüvegből történik, melynek a végére kicsi lyukat kell készíteni, hogy ne folyhasson félre a tejpótló, de a kölyök ki tudja szívni azt.

Ahogy gyarapszik a kedvencünk, az etetések közt eltelt időt fokozatosan lehet növelni: 3 majd 4 órára. Körülbelül 4-5 hetes kortól a tejpótló mellé lehet táplálni jó minőségű kölyöktápot. Melyet, hogyha ügyesen esznek a kicsik, 8 hetes korukra teljesen önállóvá tudnak válni.

Az ürítés segítése

A nagyon fiatal kölykök nem tudnak maguktól vizeletet és bélsarat üríteni. Segíteni kell nekik, (pl. etetés után,) a hasukat és a hátsójukat masszírozva nedves papír zsebkendővel. Helyüket tisztán és melegen kell tartani.

A kölykök egészségvédelme

A kölyökállatok kevésbé állnak ellen a különféle betegségeknek, ezért más állatoktól elkülönítve érdemes őket tartani. Már fiatalon gondoskodni kell a féreghajtásukról is.