AktualitásokKutyaügyekTudástárkutya ellés előtt és után

Az ellés előtti tudnivalók

Amikor kiderül, hogy kutyánk vemhes, érdemes az ellésre vonatkozó tudnivalókkal kapcsolatban tájékozódni. Fontos tudni, hogy a vemhesség 56-63 napig tart, és az ellés négy szakaszból áll, melyek a következők:

  • előkészítő-,
  • megnyílási-,
  • kitolási-,
  • és utószakasz.

Az előkészítő szakasz

A vemhes kutya ellésének ideje aránylag pontosan előre jelezhető a kutyákra különösen jellemző hőmérsékletváltozás alapján. Esetükben a vemhesség 56-57. napjától fokozatosan, majd szülés előtt 1 nappal hirtelen 37,0-37,2 °C-ra süllyed testhőmérsékletük. Az említett változásokkal egyidejűleg az emlők is ödémásan beszűrődnek és a bimbók feszessé válnak, megindul a tejtermelés.

A megnyílási szakasz

Az ellés jelei közé tartoznak a nyitófájások, amelyek 4-8 óráig vagy tovább is eltarthatnak, az állat viselkedését tekintve nyugtalan, nem találja a helyét, különösen az először fialó egyed. Megnyílik a méhszáj: a pérarésben áttetsző nyálka jelenhet meg.

A kitolási szakasz

A kutyák fialásakor a kitolási szakasz hossza az alomszámtól függ. Tízen felüli alomszám esetén az ellés ideje 10-12 óráig is elhúzódhat. A kitolási szakaszban a fájások rendszeresen és erősebb formában jelentkeznek, a kölykök 10-40 percenként követik egymást, 3-4 kölyök után ez az időintervallum megnövekedhet.

Ha 1 óránál hosszabb idő telik el két kölyök megszületése között, vagy ha úgy tűnik, hogy a szuka kimerült és már nem próbálkozik, illetve amennyiben eredménytelenek a tolófájások, állatorvosi ellátásra van szükség!

Állatkórházunkban és állatorvosi rendelőnkben több száz újszülött kutyát segítettünk a világra. Hétköznap és hétvégén is várjuk rendelőinkben. Ügyeleti időnkön kívül itt is kaphat segítséget.

Az utószakasz

A kitolási szakaszt követően a mama megnyugszik, tisztogatja magát, a méh összehúzódik, ezáltal még távozhatnak magzatburkok, magzatvíz, véres váladék. A magzatburkok számát ellés közben ellenőrizni kell, ha erős a tolófájás, burokban születnek a kölykök, de maga a magzatburok külön is távozhat a kölyök után. Az anyakutya rendszerint megeszi a méhlepényt, amely ösztönös tevékenység, de nagy magzatszámnál ne engedjük megenni az összeset, mert bélgyulladást okozhat.

kutya ellés után

Az ellés utáni tudnivalók, tennivalók

A már világra jött kölyköket normál esetben anyjuk lenyalogatja és elrágja a köldökzsinórt, majd a kölykök enni kezdenek: elfogyasztják az ún. kolosztrumot/föcstejet, amellyel a mama átadja számukra az életük első néhány hetében létfontosságú, fertőzésekkel szemben védelmet kialakító immunfehérjéket.

Amennyiben a fent említett folyamatok nem a természetes rend szerint alakulnak, be kell avatkoznunk!

A következőket tehetjük:

  • magzatburok felszakítása, eltávolítása, a kölyök szárazra törlése,
  • légzés beindítása a szárazra törléssel, dörzsöléssel, légutakból a váladék eltávolítása,
  • a köldökzsinór lekötése 0,5-1 cm-re a hasfaltól, majd levágása, Betadine-os fertőtlenítés,
  • a kölykök melegen tartása pl. infra lámpával (születéskor a kölykök testhőmérséklete 34,5-37,2 °C között ingadozhat),
  • folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy a kicsik hozzájutnak-e a fejlődésükhöz szükséges tejmennyiséghez, ha ez nem történik meg, segíteni kell megtanítani őket szopni, a kisebbeket külön rá kell tenni az emlőkre, végső esetben tejpótló tápszerrel kell kiegészíteni a táplálásukat.

Tennivalók az ellést követő 6 hétben

A féreghajtást 2 hetes korban kell elkezdeni, majd 2 hetente szükséges ismételni. Ha minden rendben van, 6 hetes korukban megkaphatják az első oltást.

Olvasson tovább