Dr KópéTáplálkozás

Az első csintalanságom, a papucslopás után vártam, reménykedtem, kétségbe estem, majd újra vártam, reménykedtem, kétségbe estem. Születésem óta ezek voltak életem leghosszabb percei. Akartam maradni, nagyon akartam. Akartam egy szerető családot, egy igazi és végleges otthont, ahol puha ágyikó vár, ahol a tányérkám mindig tele van, ahol számtalan fekete, fehér, piros, bőr, kicsi, nagy, női, férfi, lapos, magas, új és régi cipő van. A legellenállhatatlanabb tekintetemmel fürkésztem a lábakhoz tartozó embereket, még az árulóra is bűbájosan néztem. Ígérem, mindig jó leszek pofimat is bevetettem a maradás érdekében. Nem történt semmi.

Vártam, reménykedtem, kétségbe estem, majd újra vártam, reménykedtem, kétségbe estem. Hirtelen a köpenyes felém fordult és közeledett. Nagyot nyeltem, kutyahomlokom gyöngyözött a bizonytalanságtól. Szememet önkéntelenül lecsuktam, ebmódra behúztam fülemet, farkamat. Éreztem, hogy a szívem… a szívem megkönnyebbült.

Nevet kaptam! Leírhatatlan boldogságot éreztem. A farkincám össze-vissza járt, lábaim nem fogadtak szót. Az új nevem Kópé lett. Kópé, mivel gyógyulásom után az első és legfontosabb tennivalóm a kópékodás volt. Köszönöm Papucs! Köszönöm Áruló! Köszönöm Köpenyes!

Az új névvel új lakosztály is járt. Sokkal szebb és sokkal nagyobb, mint az előző. Pihe-puha barna szőrmével bélelt, hatalmas fotel, az elnöki lakosztályoknak megfelelő panorámával. Hűtőre néző kilátás. Minden kutya álma! Miután az új ágyikóm minden sarkát alaposan kiszimatoltam, a karfa minden négyzetmilliméterét kipróbáltam, a szőrmét kópémódra összetúrtam, reggelig legédesebb álmomat aludtam.

Igazán szerencsés kölyökkutya voltam, mivel az új gazdáim tudták, hogyan kedveskedjenek nekem:

  • hűtőpanoráma,
  • kényelmes fekhely,
  • fenékfázás elleni meleg szoba.

Később azt is megtanultam, hogy a gondoskodó gazdik a hozzám hasonló édes és rosszcsont kölyköknek a hideg téli időben meleg helyiséget biztosítanak.

Az alacsony, rövid szőrű ebek könnyebben felfáznak a talajhoz való közelség miatt, mint nagyobb társaik. Hideg időben az udvart meghódító kutyák pedig több és tartalmasabb élelmet kapnak, mivel a zimankós időben szervezetüknek több energiára van szüksége. Valójában a kétszeri és kalóriadúsabb vacsorát szobakutyáknál is bevezetném, ha nem vigyáznék a tökéletes alakomra! A téli időben ajánlott 25%-kal magasabb kalóriabevitel a vacogás leküzdésére szolgáló hőtermelés miatt van szükség. A nyári táplálkozási szokások folytatása esetén fogyás tapasztalható, amely következménye az erősebb hidegérzet, később leépülés és akár súlyos esetben akedvenced elpusztulása.

Törődő gazdiként ne felejts el meleg helyiségről és megfelelő tápanyag tartalmú ételről gondoskodni télen sem!