AktualitásokCicadolgokfekete macska cérna

Idegen test a szájüregben

A napokban járt rendelőnkben egy cica, akinek a gazdája arra lett figyelmes, hogy két napja nem tud enni kedvence. Étvágya lett volna, azonban amikor elkezdett enni, fájdalmasan nyávogott és ott hagyta az ennivalóját.

A fizikális vizsgálat során átvizsgáltuk a szájüreget, a kellemetlen szájszag mellett egy idegen testet találtunk: vékony cérna hurkolódott a nyelvére, amely folytatódott a garat irányába. A további vizsgálatokat bódításban folytattuk, így alaposabban szemügyre tudtuk venni a szájüreget, és azt láttuk, hogy a fonal 0,5-0,5 cm mélyen bevág oldalról a nyelv állományába, ezen a területen gyulladás alakult ki, ez okozta a szájszagot.

Ekkor még nem tudtuk, milyen hosszúságú idegen testtel van dolgunk, ezért a hurkot átvágva nagyon óvatosan megpróbáltuk kihúzni a fonalat, vigyázva arra, hogy fel ne sértsük a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját. Szerencsénk volt, a fonalat nagyon könnyen vissza lehetett húzni, így teljes egészében el tudtuk távolítani. A biztonság kedvéért készítettünk egy röntgenfelvételt a hasüregből, hogy további idegentest jelenlétét teljesen kizárhassuk (előfordul, hogy a cicák tűvel együtt nyelik le a cérnát).

Otthonra fájdalomcsillapítót és antibiotikumot adtunk. A gyógyulás után a cica újra élvezi a finom falatokat.