mókus állatorvosi rendelő

Csíkos mókus fogászaton

A napokban egy szibériai csíkos mókus pácienst fogadhattunk a rendelésen.

A kis állatka már elvackolta magát télire, de gazdái észrevették, hogy amikor előbújik, sokkal nehezebben rágcsálja el a kitett ételeket, illetve néha tüsszög is. Felmerült, hogy valószínűleg a fogával lesz a probléma.

A mókus fogait bódításban vizsgáltuk át, és egy igen komoly problémára derült fény. A legtöbb rágcsáló metsző fogai egész életükben növekednek, megfelelő kopásukat a folyamatos rágcsálás biztosítja. Ideális esetben a felső metszők rövidebbek, az alsók pedig hosszabbak. Ezzel szemben a kis páciensünk alsó metszői egészen lekoptak, a felsők pedig kórosan túlnőttek, C-alakban befelé kanyarodtak a szájüregbe, és hegyük bele is fúródott a kemény szájpadlásba. Valószínűleg emiatt volt a tüsszögés is.

mókus fog

A fogakat korrigáltuk, de a későbbiekben is szükség lesz igazításra, amíg megfelelő növekedésük nem rendeződik. Képek: Fogak korrekció után illetve a lemetszett fogvégek: a hegyes nyúlványok tűként
fúródtak a szájpadlásba.

mókus fog turul rendelő

A kis mókus rendben ébredt, rövidesen neki is látott egy mogyoró elrágcsálásának. Otthonra antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt adtunk.