AktualitásokPatika - PetshopTudástárfájdalomcsillapító kutyának és macskának

Lehet emberi láz- és fájdalomcsillapítót adni kedvenceinknek?

Mikor azt vesszük észre, hogy kedvencünknek valamilyen fájdalma van, esetleg simogatásnál érezzük, hogy lázas, sokunkban felmerül az ötlet, hogy házilag segítsünk beteg állatunkon. Néhány gazdi ilyenkor az otthoni gyógyszerszekrényhez nyúl, nem sejtvén, hogy az embernek szánt láz- és fájdalomcsillapító orvosságoknak milyen veszélyei lehetnek.

Rendelőnkbe nem egyszer érkezett úgy kutya vagy macska, hogy gazdája már otthon próbálta kezelni  kisebb fájdalmát valamilyen emberi készítménnyel, mire az állat hányni kezdett, és étvágytalanná vált. Nem véletlen: a láz- és fájdalomcsillapításra leggyakrabban használt, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők számos mellékhatással rendelkeznek.

Egy részről ezek a gyógyszerek a gyulladásos folyamatokat, a lázat és a fájdalmat enyhítik. Más részről viszont negatív hatásként megzavarják a gyomornyálkahártya védelmét, a vese működését és számos más élettani folyamatot a szervezetben. Az emberi gyulladáscsökkentők kedvenceinkre gyakorolt mellékhatásai igen kifejezettek, akár mérgezéshez is vezethetnek! A macskák különösen érzékenyek!

Mik a mérgezés tünetei?

Ez függ a gyógyszer hatóanyagától, a beadott mennyiségtől és a kezelés hosszától. Már kis mennyiség is okozhat hányást, átmeneti étvágytalanságot, hasmenést. Súlyosabb esetben, vagy hosszabb kezelés esetén gyomor- és bélfekély következtében levertség, véres hányás és hasmenés alakulhat ki. Erős túladagolás ezek mellett akár a vesék leállásához, idegrendszeri tünetekhez, rohamokhoz is vezethet. A paracetamol tartalmú gyógyszerek igen veszélyesek, mivel károsítják a májat és a vörösvértesteket is.

Mik a veszélyes gyógyszerek?

Talán a legveszélyesebb készítmények (főleg macskák számára) a paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítók (pl. Coldrex, Rubophen). Veszélyes még az Aszpirin, a diklofenák (pl. Cataflam, Voltaren), az ibuprofen (pl. Advil, Algoflex). Az Algopyrint kutyáknak egy-két alakalommal lehet adni, de hosszabb távú alkalmazása ennek sem biztonságos, egy kisebb testű ebeknek pedig könnyű túladagolni!

Mit lehet adni?

Kedvenceinknek csak olyan nem-szteroid gyulladáscsökkentők adhatóak biztonsággal, melyeknek kevésbé kifejezettek a mellékhatásaik. Ezeket általában direkt állatorvosi célra fejlesztették ki: minimális kockázat mellett hatékonyan csökkentik a fájdalmat, a lázat és a gyulladást, és hosszabb időn keresztül  is adhatóak. Persze ezeket is lehet túladagolni, így mindig követni kell az állatorvos utasításait!

Hol szerezhetőek be az állatoknak szánt gyógyszerek?

A kutyák és macskák, illetve hobbi- és hasznon állatok számára biztonsággal adható készítményeket a Turul Állatpatikákban vásárolhatóak meg. Tapasztalt és állatszerető patikusaink útmutatást adnak a gyógykészítmények adagolásával és a kezelés hosszával kapcsolatban.

A bórítóképért köszönet: freestocks.org, Pexels