AktualitásokKutyaügyekSzájüreg daganat

Tünetek

A bejegyzésben szereplő kutyus nemrég járt nálunk, azzal a panasszal, hogy az alsó állkapcsán a fogíny tájékon dudorzatos képlet jelent meg, ami folyamatosan nő. Emiatt a kutya nehezebben tud enni, a száját nem tudja rendesen becsukni.

Diagnózis

A kivizsgálás során citológiai mintavétel történt a daganatszerű képletből, illetve több irányú röntgenfelvétel az állkapcsáról, amiből kiderült, hogy nem a csontszövetből indul ki az elváltozás. Ezen kívül vérvétel is történt, a kutyus általános állapotának felmérése érdekében. A fizikális vizsgálat és a véreredmény szerencsére nem mutatott egyéb kórós elváltozást. A citológiai mintából kiderült, hogy a vizsgált elváltozás egy úgynevezett ameloblastoma, ami egy jóindulatú daganat forma, melyet ha teljes egészében eltávolítunk, jó eséllyel nem újul ki, és nem képez áttéteket.

fogíny daganat turul állatkórház
szájüreg daganat turul állatkórház

Kezelés, gyógyulás

A kezelés nehézséget az okozta, hogy ez a növedék az alsó állkapocs elülső részét teljesen átszőtte már. Így radikális megoldásra volt szükség, hogy a daganat minden része el legyen távolítva. A gazdik vállalták a műtétet, mely során az alsó állkapocs elülső 1/3 része el lett távolítva (rostralis mandibulectomia).

A kutyus jól viselte a műtétet, könnyen alkalmazkodott a műtét utáni változásokhoz és már nagyon jó étvággyal eszik a gazdik örömére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címe nem lesz látható.

TörölKüldés