AktualitásokDr KópéKutyaügyekdr kópé nyelv kutya

Egy nagyra nőtt ebet a gazdája azzal a panasszal hozta állatorvosi rendelőnkbe, hogy egy napja nem eszik, nem iszik. Hiába kínálják finomabbnál, finomabb falatokkal, a fogára sem való. Ha ez nem okozott volna elég gondot, jelleme is aggasztott: szóba sem állt velem. Milyen magasan hordja az orrát!

Miután felkerült a vizsgálóasztalra még mindig nem vakkantott.

– Elvitte a nyelvét a cica? – mormogtam magamban.

Az első megdöbbenés

A vizsgálóasztalon fekvő Góliát méretű eb óriási szájába bekukkantva volt ám nagy megdöbbenés. Egy monumentális nyelvet rejtett állkapcsa közé. Láttam kutyaszemeim előtt, hogy egy nyalintással képes lenne tálkámból kienni az összes finom falatot. Már elképzeltem, hogy Dávid bátorságával védeném meg eleségemet Góliát tágas gyomrától.

Góliát óriási nyelvén egy kiterjedt seb tátongott, ami kellemetlen érzést okozott neki. Ennek tükrében már értettem, hogy miért nem tömi meg alaposan kolosszális bendőjét. Azonban egy kis nyelvsérülés még nem ok arra, hogy ne igyon egy korty friss vizet sem. Ezért kiváló állatorvosaink tovább kutakodtak tekintélyes szájában.

kutya nyelv seb

A második meglepődés

Az alaposabb szájüregi vizsgálat során, mélyebbre ásva egy idegen testet fedeztek fel. A felső őrlőfogak közé egy csontdarab ékelődött, ami további kellemetlenséget okozott kicsinek sem nevezhető páciensünknek. Így már mindent értettem! A kutyaszorítóba került csontdarab okozhatta a sérülést a nyelven, illetve nehezítette a táplálék és a víz felvételét.

A harmadik meghökkenés

A csontdarab eltávolítása után a panaszok megszűntek és Góliát gyógyultan távozott. De mielőtt elégedetten elhagyta volna állatorvosi rendelőnket, vakkantott és mellé még egy kacsintást is járt Góliáttól Dávidnak.

kutya fog csont