AktualitásokKutyaügyekgyomorcsavar kutyáknál

Gyomorcsavar kutyáknál

Rozi egy 20 kg-os lengyelalföldi juhászkutya, aki a vasárnapi ügyeletben érkezett kórházunkba. Gazdája elmondása szerint a kutya reggel még jól volt, tápot evett, délelőtt játszott, szaladgált, majd hirtelen elkezdett fájni a hasa, öklendezett és furcsán nyöszörgött. A tünetek megjelenése után egyből bejöttek az ügyeletre.

Rozi kielégítő általános állapotban, a négy lábán sétálva érkezett hozzánk. Fizikális vizsgálat során azt állapítottuk meg, hogy a kutya hasa gyomortájékon nagyon kitelt, kopogtatással dobos hangot hallat, amely nagy mennyiségű gáz felhalmozódására utal – ez egyből felvetette egy életveszélyes állapot, a gyomorcsavarodás gyanúját, amelyet a röntgen meg is erősített.

Ezt követően azonnal bebódítottuk Rozit, és megpróbáltunk levezetni a nyelőcsövön keresztül a gyomorba egy szondát azzal a céllal, hogy leengedjük a gyomortartalmat és sor kerüljön a gyomormosásra – sikertelenül, ugyanis a gyomor helyzetváltozása miatt nem ment le a szonda. Így sor került az életmentő műtétre: a gyomrot visszahelyeztük eredeti pozíciójába, gyomormosást végeztünk, majd a gyomor falát rögzítettük a hasfalhoz annak érdekében, hogy a későbbiekben megelőzzük ennek a betegségnek a kialakulását.

Rozi abban a szerencsés helyzetben volt, hogy gazdája időben észrevette, hogy nagy a baj, és gyorsan állatorvosi ellátáshoz jutott, így az átlagosnál jobb esélyekkel rendelkezett a gyógyulás tekintetében. A műtét után néhány napig szigorú diétára fogtuk és infúzióra járt hozzánk. Napról napra javult az állapota, így most már csak varratszedésre várjuk őt vissza.

A gyomorcsavar betegség leginkább a nagytestű kutyafajtákra jellemző, amelynek kialakulásában fontos szerepet játszik az, hogy a kutya etetést követően nagy fizikai aktivitásnak van kitéve. Éppen ezért azt szoktuk javasolni a gazdiknak, hogy az ilyen kutyusok inkább este, alvás előtt kapjanak enni, vagy napközbeni evés után pihenjenek néhány órát séta, játék előtt.