AktualitásokCicadolgokbolhás macska

Bolha fertőzés macskáknál

A bolha jelenlétét macskáink nem a tipikus – elsősorban kutyákra jellemző – tünettel, a vakarózással jelzik. Így a gazdik nehezebben ismerhetik fel a problémát, hogy kedvencünk bolhával fertőződött. Gyakori, hogy hosszú ideig rejtve marad a fertőzés, ezért nagy figyelmet kell fordítani az alábbiakra!

Bolha fertőzés tünetei

A bolhás cica sokszor kizárólag annyi tünet mutat, hogy többször, intenzíven mosakodik. Az állandó mosdás következménye:

  • szőr kopás,
  • szőr töredezettség.

A szőrzet állapotának megváltozása az első, ami legkönnyebben észrevehető. Természetesen más hatások is állhatnak a szőrzet kopása és töredezettsége mögött, de mindig gyanakodhatunk az élősködök jelenlétére.

Súlyos  bolha fertőzés, vagy bolhanyál allergia esetén a tünetek sokkal feltűnőbbek:

  • test szerte sebek,
  • pörkök jelenhetnek meg.

Szükséges állatorvoshoz fordulni?

Mindenképpen érdemes állatorvoshoz ellátogatni, mert a bolhák a kellemetlen viszketésen túl bélférgességet is terjeszthetnek.  Ha a bolha fertőzés elérte a súlyos állapotot, akkor nagy valószínűséggel macskánk nem csak az élősködőkkel küzd, hanem vérszegénységgel is.

Továbbá ha test szerte megjelentek sebek és pörkök, akkor macskánk bolha allergiától szenved, amit kezelni kell.

Amennyiben bolhákat észlel cicáján, forduljon állatorvosainkhoz, akik tájékoztatják a kezelésről és a további kiújulás megelőzéséről.