AktualitásokDr KópéFogászat

Meglátásom szerint senkit sem kell meggyőzni arról, hogy nekünk, kutyáknak nagyon fontos a fogazatunk. Harapjuk a gumicsontot és a gumicsirkét, csócsáljuk a játszókötelet, rágjuk a küszöböt. Azonban a kóstolgatás élvezetét elveheti, ha nem szabályosan áll a fogazatunk. Bizonyos fajtáknál nagyon gyakori a rendetlen fogállás.

Miért baj a fog rotatio?

Mert így a természetes öntisztulás akadályozott, az ilyen egyedek hajlamosabbak fogkő-képződésre. Súlyosabb esetekben rendellenes fogkopás, trauma és az egész fogívet érintő elváltozások alakulhatnak ki.

Fogkőképződés

Ha a csontot és minden mást rágó fogakon megjelent a fogkő, akkor azt bizony el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a fogromlást, fogvesztés. Szép is lenne egy harapós kutya fogak nélkül! A már kialakult fogkövet eltávolítani kizárólag altatásban, ultrahangos fogkő-eltávolítóval lehetséges.

A fogakat félévente ajánlott ellenőriztetni, amit a szerető gazdik otthon is megtehetnek.  Azonban ha biztosan szeretnék megóvni kedvencüket a kínzó fogfájdalomtól, akkor forduljon állatorvos kollégáinkhoz, akik a legapróbb elváltozásokat is észreveszik. Alapszabály, hogy fog rotatioval küzdő kutyatársaim rágószerveit gyakrabban kell ellenőrizni, ellenőriztetni.

Rendelőink mindegyikében elérhető az ultrahangos fogkő-eltávolítás. De törekedjünk a fogkő kialakulásának megelőzésére! A témáról bővebben itt olvashat.

A képen egy 3. premolaris fog rotatio-ja látható (harmadik kisörlő fog fordított helyeződése). Szerencsére ez kutya még időben jött fogkőszedésre.

Fogkopás

A fogkopás alapvetően természetes folyamat, de  a fogaikat rendellenesen nővesztő kutyák és a követ ropogtató klub tagok fogai sebesen kopnak. A gyorsított fogkopással a természetes védelmet biztosító ingerdentin nem tudja felvenni a ritmust. Fogkopás gyanújával forduljanak állatorvosainkhoz!

Figyelem a fogaknak

A rendellenes fogazatú ebtársaim gazdáinak különösen oda kell figyelni kedvenceik megfelelő szájhigiéniájára! A növendék kutyákat nevelő gazdiknak figyelni kell a fogváltásra, hogy megelőzzük a perzisztáló fogak okozta bajt.

Bizonyos esetekben a lelkiismeretes fogápolás és a rendszeres fogkő eltávolítás sem elengedő, ilyenkor fogszabályozással vagy foghúzással oldható meg a probléma. Jobb egy egészséges kutyamosoly, mint egy fog nélküli harapás!