AktualitásokCicadolgokFogászatKutyaügyekRágcsálók

Az emberrel ellentétben házi kedvenceink nem hajlamosak a fogszuvasodásra, de sajnos egyéb fogászati megbetegedések gyakori állatorvosi problémák közé tartoznak.

Húsevőknél a fogkőképződés és fogínygyulladás, rágcsálóknál és nyulaknál a fogak túlnövése okozhat gondokat.

Általánosságban elmondható, hogy az életkor előrehaladtával az ismertetett problémák egyre gyakrabban fordulnak elő, azonban egyes fajták, egyedek különösen hajlamosak, és sokszor már igen fiatalon kialakulhatnak náluk a szájüreget érintő elváltozások. A táplálék felvétel fájdalmassá válik, így hiába éhes kedvencünk az evés közbeni rossz élmény, fájdalom miatt visszautasítja az eleséget. Árulkodó jel lehet, ha kedvencünk kéri az ennivaló, várja, meg is szagolja majd inkább úgy dönt mégsem fogyasztja el azt. Növényevő állatoknál már 1 nap koplalás is súlyos következményekkel járhat!

Jó hír, hogy az időben észlelt esetek kezelése kedvező kimenetelű, de sajnos az arra hajlamos pácienseknél csak kellő odafigyeléssel, rendszeres kontroll vizsgálatokkal, ismételt kezelésekkel és beavatkozásokkal érhetünk el megfelelő, tünetmentes állapotot.