AktualitásokKutyaügyekTudástár

A hőguta egy veszélyes, akár halállal végződő állapot, amely kinti és benti kedvenceinket is érintheti. Nem csak a forró nyári napokon, hanem a tavaszi melegben is könnyen válhat kedvencünk a hőtorlódás áldozatává. Mint minden megbetegedés esetén, a hőguta esetében is a megelőzés a legfontosabb!

Járjunk utána, hogy kutyánk hajlamos-e a hőtorlódásra!

Bizonyos kutyafajták vagy adott jellemzőkkel bíró kutyák veszélyezettebbek társaiknál. Ilyen például az öregebb és a fiatalabb korosztály, a túlsúlyos ebek, a krónikusan beteg kutyák, a rövid orrú fajták (pl. Mopsz, Francia Bulldog, Angol Bulldog, Pekingi Palotakutya, Shih-Tzu) és a hosszú szőrű fajták (pl. Berni pásztor, Bernáthegyi, Újfundlandi, Puli).

Figyeljünk oda az időjárásra!

Melegben ne futtassuk, ne dolgoztassuk kedvencünket, hiszen nekünk sem ajánlatos ilyenkor a tűző napon tartózkodnunk, arról nem is beszélve, hogy kutyusunk nem tudja ledobni a bundáját egy jó kis labdajáték erejéig sem.

Nyári melegben a séták ideális időpontja kora reggel és késő este van. Napközben a levegő mellett az aszfalt is felforrósodik, amely égési sérüléseket is okozhat. Minden körülmények között a füves területet részesítsük előnyben! Még jobb, ha van lehetőségünk úsztatásra vagy vizes helyen történő játékra, így kedvencünk még boldogabb lesz.

A sétákra mindig vigyünk magunkkal friss vizet palackban, amely mellé egy hordozható itatótálat is szerezzünk be. Gyakran kínáljuk vízzel a sétában, játékban megfáradt kutyánkat!

Alapszabály

Ne hagyjunk parkoló autóban kutyát még néhány percre sem. Egy napon hagyott parkoló autóban a hőmérséklet akár 50 °C fölé is emelkedhet. Ha mi elhagyjuk az autót, vigyük magunkkal kutyánkat is!

Mivel segíthetünk még?

  1. Nyírjuk le kutyánk szőrét, ha túl hosszú, ill. fésüljük ki az aljszőrt, ha nagyon tömött!
  2. Biztosítsunk kutyánknak árnyékos, hűvös helyet.
  3. Ne feledkezzünk meg a bőséges friss vízről és válasszunk olyan itatótálat, amit nehéz felborítani.
  4. Forró napokon hagyjuk kedvencünket, ha netán a vízparton úszni támad kedve, vagy locsoljuk le óvatosan vízzel, ezt akár még otthon a kertben is megtehetjük.

Ha megtörtént a baj

A legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása, a hűtés, aminek fokozatosan kell bekövetkeznie.  A hőguta tüneteiről és kezeléséről olvasson itt.