Aktualitások
Szeretnénk nektek bemutatni egyik kedves páciensünket, aki vizelési nehézségekkel, véres vizelettel és hasi fájdalmakkal érkezett kórházunkba.

Ez a bichon havanese kutya egy 4 éves ivaros szuka volt és gazdijai azt tapasztalták, hogy a kutyus nem tud vizeletet üríteni és tapintásra érzékeny volt a hasa. A fizikális vizsgálatot követően ultrahang és röntgen segítségével megállapítottuk, hogy egy körülbelül 3×4 cm-es kő tölti ki a húgyhólyagot, így műtétet (cystotomia) javasoltunk a tulajdonosnak. A műtét során sikeresen eltávolítottuk ezt az ovális húgykövet, melynek mérete még számunkra is megdöbbentő volt.

De mik is azok a húgykövek?

A hólyagkövek a húgyhólyagban képződő változatos összetételű (struvit, cisztin, kálcium-oxalát, stb.) és méretű (homokszemnyitől a Kinder tojásig) kövek. Társállatainkban ezen kövek kialakulásáért számos tényező tehető felelőssé, így például gyulladásos folyamatok, genetikai okok, vagy egyes májbetegségek.

Hogyan kezelhető?

Ez nagyban függ az okozott tünetek súlyosságától, a kő típusától, valamint méretétől is. Kisebb méretű kövek esetén eredményes lehet a hólyag katéterrel történő átmosása, azonban a nagyobb kövek eltávolítása gyakran csak műtéttel lehetséges. A köveket érdemes analízisre küldeni, hogy megállapíthassuk milyen folyamat állhat a kialakulásuk hátterében, továbbá ajánlott a vizelet bakteriológiai tenyésztéses vizsgálata, hogy célzottan kezelhessük az ottani kórokozókat.

Megelőzhető a húgykövesség kialakulását?

Többnyire az újbóli kialakulást igyekszünk megelőzni, melyet bizonyos kövek esetében speciális táplálással és gyógyszerekkel tudunk elérni. Ha kutyánk/macskánk korábban már szenvedett húgykövességben fontos, hogy folyamatos állatorvosi kontroll alatt legyen, így megelőzhetjük, hogy a betegség ismét akuttá váljon.