AktualitásokDr KópéKutyaügyek

Így nyaralj gazdáiddal belföldön – Dr Kópé

Nyáron mindannyian útnak indulunk. Vannak akik csak a nagymamáig mennek és ott egy vagy több hetes gasztronómia nyaraláson vesznek részt, nem is vágyódva a megszokott koszt után. Mások a mindig zsibongó kutyahotelig utaznak, ahol más ebekkel mókáznak egy-két napig vagy hétig. A legszerencsésebbek gazdáikkal indulnak útra, hogy eltöltsék éves vakációjukat.

Én is ekkor veszem ki szabadságomat és elviszem gazdáimat nyaralni. Már rutinos kutyás nyaralóknak számítanak, de jó, ha minden évben átismételik a legfontosabbakat.

Szállás

Én minden helyet szeretek belföldön, a lényeg, hogy a gazdáimmal legyek. Nincs is jobb annál, mint együtt felfedezni hazánk népszerű helyeit, mint az ínycsiklandó papucsairól híres Szegedet vagy a hűsítő Balatoni kutyás strandokat. Mielőtt bepakolnánk nyári bundánkat és kedvenc játékunkat a bőröndbe, meg kell bizonyosodnunk róla, hogy gazdáink biztosan kutyabarát szállást foglaltak, nehogy valamelyikünk a kemény küszöbre szoruljon.

Utazás

Az utazás módja és hossza nagymértékben befolyásolja a felkészülést. Ha autóval vágunk neki a nagy kalandnak, gazdáink biztosítsanak számunkra:

  • elegendő hideg vizet,
  • kedvenc itatótálunkat,
  • bekapcsolt klímát.

Ha ezek közül bármelyik hiányzik, adjunk hangot nem tetszésünknek néhány erőteljes vakkantással.

A tömegközlekedési eszközzel utazók tájékozódjanak az adott társaság utazási szabályairól. A vonaton* kisebb szőrös társaink kézipoggyász módjára utazhatnak, míg a nagytestű kutyák kizárólag szájkosárral és pórázzal suhanhatnak célpontjuk felé. Minden esetben gazdáink vigyék magukkal oltási könyvünket, nehogy a következő bokor árnyékában leszállítsa a családot a kalauz. Arra is figyelni kell, hogy milyen kocsiba szállunk, többek között az első osztályon és az étkezőkocsiban nem utazhatunk. Pedig mi kutyák szeretjük a bársonyülést és a sült csirkecombot.

Ha távolsági busszal* utazunk közelre vagy távolra, a vonathoz hasonló feltételeknek kell eleget tenni:

  • póráz és szájkosár,
  • oltási könyv megléte.

Azonban jó, ha tudunk egy fontos szabályról: egy buszon egyszerre csak egy kutya utazhat. Bármilyen elragadóan is nézünk a sofőrre, ő bizony nem fog felengedni. Mi pedig várhatunk a peronon a következő járat indulásáig.

*A cikkben szereplő információk a 2019-es évben hatályos szabályoknak tesz eleget. Mielőtt útnak indultok, tájékozódjatok az adott társaságnál!

Bármilyen közlekedési eszközzel is faljuk a kilométereket, álljunk meg gyakran, igyunk bőven, mozgassuk meg végtagjainkat és ne féljünk jelezni, ha kellemetlenség ér minket. Minden esetben figyeljünk a hőmérsékletre, mivel igen érzékenyek vagyunk a melegre. A hőguta tüneteiről és kezeléséről itt tájékoztassuk gazdáinkat!

Kullancs, bolha és szúnyog elleni védekezés

Bárhova is utazunk, nem vagyunk biztonságban: a nyavalyás kis élősködök mindenhol ránk- belénk akadhatnak. Nagyon fontos, hogy még indulás előtt követeljük gazdáinktól a védelmet biztosító készítményeket, amelyeket állatpatikáinkban beszerezhetnek. Nehogy többen térjünk haza, mint elindultunk!

Ez is érdekelhet:
A kullancs elleni védekezés lehetőségei kutyáknál
Állatpatikáink elérhetőségei

Programok

Gazdáink a programokról is tájékozódjanak, ha kizárólag kutyabarát helyeket választanak, az maga a kutyaparadicsom. Azonban ne sértődjünk meg, ha nem visznek magukkal mindenhova, inkább élvezzük a hűs szobát, a hideg ivóvizet, az édes semmittevést és henyéljünk – titokban – az ágyon. A lényeg, hogy az esti sétára és vacsoraidőre érjenek haza!

A nyaralás után

Miután minden külső- és belső élősködő nélkül és sok-sok élménnyel hazaértetek, munkatársaimmal nagyon várjuk a fényképeiteket a Facebook oldalainkon! Aszód | Gödöllő | Veresegyház