AktualitásokRágcsálókTudástár

A Magyarországon élő keleti sün védett állat, gyakran találkozhatunk vele erdőben, parkokban vagy a saját kertünkben is. A sünök éjszaka aktív állatok, napközben a fészkükben alszanak, télen hibernálják magukat. Tüskéikkel védik testüket, melyekkel sérülést okozhatnak. Ezért, ha a megfogásukra kerül sor, lehetőség szerint kesztyűben tegyük azt, illetve béleljük ki a szállítódobozukat, melybe sokkos állatnak meleg vizes palackot is tehetünk.

A vadállatok megtalálása esetén mindig át kell gondolni, hogy valóban szükség van-e emberi beavatkozásra. Ha számukra nem veszélyes helyen látunk egészségesnek tűnő, élénk állatot, valószínűleg nincs szükség a mentésre. Ha pedig nap közben, vagy télen a búvóhelyén biztonságban alvó sünt találunk, ne zavarjuk meg őket!

A sünök segítségre szorulhatnak a következő esetekben:

  •  ha nappal kint vannak,
  • nem megfelelő búvóhelyen alszanak,
  • sérültnek, gyengének látszódnak.

Sajnos gyakran ütik el autók vagy kapnak súlyos sebeket kutyatámadásban a sünik. Ilyenkor mihamarabb érdemes az állatokkal felkeresni az állatorvosi rendelőt vagy más helyet, ahol kellő szakértelemmel tudják ellátni őket. Ilyen hely és szervezet a Sünbarát Alapítvány, vagy a Fővárosi Állat- és Növénykert.