AktualitásokCicadolgokKutyaügyekPatika - Petshop

Mit tegyünk, ha kedvencünk karma túlnőtt?

A helyes karomápolás fontossága

A túlnőtt karmok amellett, hogy komoly kellemetlenséget jelentenek háziállatainknak, súlyosabb esetben egészségügyi problémák okozóivá is válhatnak. A hosszabb karmok könnyen

  • beakadhatnak,
  • letörhetnek,
  • leszakadhatnak.

Valamint akár kosszarv szerűen megnőhetnek, visszafordulva az állatunk talppárnájához, folyamatosan irritálva, felsértve azt, amely gyulladáshoz, fájdalomhoz vezet.

Ez történt sajnos egy nemrég behozott idősebb, lakásban tartott cica páciensünkkel is, aki a karomvágást és gyógyszeres kezelést követően szépen meggyógyult. Kezelés nélkül azonban a karomtúlnövés okozta fájdalom miatt kialakult rendellenes járásmód ízületi problémák kialakulásához is vezethet.

A karomtúlnövés elsősorban a lakásban tartott kis kedvenceknél jelentkezik. A kinti kutyusok és cicák esetén általában nem találkozunk ezzel a problémával, hiszen ők természetes módon lekoptatják a karmaikat. Azonban náluk is érdemes rendszeresen ellenőrizni a karmok hosszúságát, főleg kutyusoknál a hátsó lábakon a farkaskarmokat, valamint a mellső láb 1. lábujját („hüvelykujját”), amelyek nem érintkeznek a talajjal és nem tudnak kopni.

Hogyan vágjuk le a túlnőtt karmokat?

A legfontosabb a megfelelő karomvágó eszköz beszerzése. A gazdik által használt körömcsipeszek és körömollók erre nem alkalmasak, mivel az állatok karma sokkal keményebb és vastagabb, mint az embereké. A karomvágó ollók könnyen beszerezhetőek állatpatikánkban.

A világos karmú állatok esetén jól látszik a karom tövében található rózsaszín, élő terület, amelyben a karmot ellátó erek és idegvégződések találhatóak. Ebbe a részbe nem szabad belevágni, mivel ez fájdalmat okoz az állatunknak és egy ideig erős vérzést is eredményez. Feketén pigmentált karom esetén azonban nehezebb a dolgunk, mivel nem látjuk az erekkel ellátott területet, így könnyen belevághatunk.

karomvágás macskánál, kutyánálAmit fontos még figyelembe venni, hogy a túlnőtt karomban túlnőhet az azt tápláló ér is, és előfordul, hogy az egyébként normál hosszúságúra levágott karom mégis vérezni fog. Ez gyakran előfordulhat például vizslák esetében. Ezért fontos, hogy ebben az esetben, rendszeresen kicsit vágjunk vissza a karomból, így az ér is fokozatosan vissza fog húzódni.

A karomvágás nyugodtan elvégezhető otthon, de első alkalom előtt vagy, ha bárki bizonytalan magában, érdemes szakértői segítséget kérni. Utóbbi az esetben forduljon munkatársainkhoz!

Az ábráért köszönet a szetterek.vilaga.webnode.hu szerkesztőinek!