AktualitásokHüllő sztorikTudástárhüllő vedlés

Következő cikkünkben pikkelyes kedvenceinkkel fogunk foglalkozni. Megismerhetjük, hogy mi is a vedlés lényege, és hogy mire kell ilyenkor figyelni ahhoz, hogy rendben legyen minden.

Mi is a vedlés?

Minden hüllő élete végéig növekszik, csak ahogy öregszenek, a folyamat lelassul. Bőrük nem képes alkalmazkodni ehhez, ezért időről-időre kénytelenek levedleni a külső hámrétegüket. Továbbá a vedlés arra is jó, hogy megszabaduljanak külső parazitáktól, sérülésektől. Egyes hüllő csoportok folyamatosan vedlenek (teknős, krokodil), mások viszont (gyík, kígyó) bizonyos időközönként egyszerre dobják le régi bőrüket. Vedlési probléma általában az utóbbi hüllőknél fordul elő.

A vedlés gyakorisága és hossza függ az állat fajától, korától, méretétől. A folyamat 5 szakaszból áll. Kezdetben csak a viselkedés megváltozására, esetleg a hasi pikkelyek rózsaszínes árnyalatára lehetünk figyelmesek. Később, a 3. szakaszban az állat színei egészen kifakulnak, szemük elhomályosodhat, egészen kékes színűvé változhat. Ez az úgynevezett vedlési nyirok miatt történik, ami a régi és az új hámréteg közé lép ki. Érdekes módon, a tényleges vedlés előtt állatunk visszanyeri régi színeit, és általában 1-2 napon belül ledobja régi bőrét.

Mire figyeljünk?

Elsődleges szempont a fajnak megfelelő ideális páratartalom biztosítása. Érdemes ilyenkor emelni is ezen, de mindig az adott faj igényeihez mérten, mert a túlzottan nedves környezet is káros lehet.

Amivel emelhetjük a páratartalmat:

  • Alomcsere, másik alomanyag választás (pl.: kókuszháncs, tőzeg, moha)
  • Nagyobb itatótál, az itatótál részben be is helyezhető a hőforrás alá, ezzel is segítve a párolgást
  • A terrárium permetezése napi 1-2x, erre egy egyszerű növény permetező flakon is megfelel

Érdemes a terráriumba változatos tereptárgyakat is behelyezni, amin az állatok ledörzsölhetik az elváló bőrüket.

Vedlés során érdemes észben tartani, hogy az állat viselkedése megváltozik. Gyakrabban keresnek búvóhelyet, étvágytalanok lehetnek, illetve agresszív viselkedést is mutathatnak. Kígyókra ezek fokozottan igazak és a látás csökkenésére vezethetőek vissza. Esetükben az alsó és felső szemhéjak összenőttek, áttetsző hártyává alakultak, vedlésnél pedig ezt a hártyát ugyanúgy lecserélik. Ha a vedlés rendben lezajlott és állatunkat még hagyjuk pihenni 1-2 napot, hamarosan viselkedése és étvágya is rendeződni fog.

Milyen a jó vedlés?

A teknősök folyamatosan vedlenek, bőrükről és a páncéljukról is kisebb-nagyobb darabok leválnak időről-időre. Gyíkok és kígyók a vedlési periódus végén teljes külső hámrétegüket lecserélik.

Gyíkoknál a vedlés kisebb-nagyobb darabokban történik. Egyes fajok, mint például a leopárd gekkó el is fogyaszthatja a levedlett bőr egy részét. Ezt a jelenséget „ceratophagiának” nevezik, számukra normális viselkedés, az elvesztett tápanyag egy részét próbálják így visszanyerni. Kígyóknál az egészséges vedlés jele az egyben levedlett bőr, sokszor a szemeknek megfelelő hártyát is megtaláljuk.

Mire figyeljünk vedlés után?

Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk befejezte a vedlést, egy kis pihenés után érdemes kézbe venni, és alaposan átnézni.

Kígyóknál nézzük meg, hogy tényleg egyben levedlettek, főleg a szemeknél és a farok végén maradhat vissza régi bőr. Gyíkoknál szintén a farok végét és a lábujjakat vizsgáljuk át. Sajnos a le nem vedlett bőr rászáradhat vékony kis ujjaikra, elzárva a vérkeringést, ez elhaláshoz is vezethet. Időnként észrevehetjük, hogy állatunk kutya-módra vakaródzik. Ilyenkor sokszor a fülükben marad vissza le nem vedlett bőr, ami viszkető érzést okoz.

Ha esetleg visszamaradnak makacs, le nem vedlett bőrdarabok, megpróbálhatjuk ezeket egy kéz meleg vízzel átnedvesített ronggyal óvatosan ledörzsölni. Ha így sem sikerül eltávolítani, vagy bármi problémát észleltünk a vedlés során forduljunk állatorvoshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Post comment