AktualitásokCicadolgokKutyaügyekköldöksérv kutyáknál

Kutyákban és macskákban a leggyakoribb hasi sérv a köldöksérv, mely általában veleszületett rendellenesség.

Köldöksérv tünetei

Fiatal állatokban a köldök környékén lévő duzzanat, amely kitapintható (gyakran látható is), mivel a hasfal folytonossági hiányán keresztül a hasüreg tartalma kitüremkedik. Mérete a mogyorónyitól akár a tojás nagyságig terjedhet, gyakran a tartalom enyhe nyomással visszahelyezhető a hasüregbe.

Enyhébb esetekben a kisebb sérvben csak hasi zsír van, ez nem okoz fájdalmat vagy más tünetet a kedvenceknek. Előfordulhat, hogy bél vagy más szervek is kitüremkedhetnek a hasüregből, melynek súlyos, akár végzetes következményei is lehetnek.

A kijutott bélszakasz kizáródhat, ilyenkor a duzzanat általában nagyobb, fájdalmas, és az állat általános állapota is hirtelen rosszabbodik, levertség, hányás jelentkezhet. Ilyen tünetek jelentkezésekor azonnal állatorvoshoz kell fordulni! Fontos tudni, hogy a kisebb sérvek állapota is súlyosbodhat, pl. trauma hatására.

köldöksérv műtét kutyáknál

Köldöksérv műtét indokoltsága

A kezelés műtéti úton zajlik. A kisebb sérveket, kölyök állatoknál, ha nem mutatnak tüneteket, nem muszáj azonnal operáltatni, azonban figyelni kell. Idővel azonban érdemes megműttetni az állatot, hogy megelőzhessük az esetleges súlyos következményeket, ezt akár lehet az ivartalanítással egyszerre elvégeztetni.