AktualitásokKutyaügyek

Kő okozta bélelzáródás

Tünetek és diagnózis

Szombaton gödöllői ügyeletünkre egy fiatal tacskó kutya érkezett, ugyanis gazdái bágyadtnak látták, többször hányt is, étvágytalan volt.

Szerencsére a kutyusnak jó általános állapota volt, de a hasüreg áttapintásánál egy keményebb, tojásnyi képlet volt érezhető.

Röntgen és ultrahangos vizsgálatot végeztünk, ahol a felvételek alapján döbbenten láttuk, hogy a kis tacsi lenyelt egy méreteihez képest nagy darab követ, ami a vékonybeleknél elakadt, bélelzáródást okozva.

Gyógykezelés és utókezelés

A kutyust azonnal meg is műtöttük. Szerencsére időben zajlott minden, a jókora kő ugyan kitágította a vékonybél azon szakaszát ahol elakadt, de a bélfal nem halt még el, így sikerült eltávolítanunk egy kisebb metszésen keresztül.

Ha tudjuk, hogy kutyánk szívesen rágcsál köveket és bágyadtság, hányás, illetve étvágytalanság jelentkezik, akkor azonnal forduljon állatorvosainkhoz!

A műtétet követően még pár napig infúziós kezelés és kontroll ultrahang vizsgálatok voltak szükségesek, de szerencsére a kutyus napról-napra jobban volt, rövidesen visszatérhetett a régi kerékvágásba.