AktualitásokKutyaügyeklágy szájpadlás

A hosszú rendelési idő közben beiktatott kutya pihenőmet egy félénk és nagyon fiatal terrier szakította meg. Ez az apróság borzasztóan szégyenlős volt, alig akarta kinyitni a száját. Gondoltam, hogy doktor helyett most példakép leszek és óriásira tátottam a számat. Hatalmasakat ásítoztam, majdnem bekaptam a vizsgálóasztalt, hogy megbizonyosodjon róla, ha kitátja a száját, semmi rossz nem fog történni.

Néhány perc után hozzám hasonlóan bátran kitátotta száját és azonnal felismertük félénkségének okát: lágy szájpadlás hipoplázia.

De mielőtt tovább mesélem páciensük esetét tisztáznunk kell…

…mi is az a hipoplázia?

Hipoplázia alatt azt a fejlődési rendellenességet értjük, amikor valamely szerv elégtelenül, csökevényesen fejlődik ki. Ez megeshet bárkivel, nem kell ezért szégyenlősködni! Helyette állatorvosainkhoz kell fordulni, mert nagy gondot okozhat bármilyen rendellenesség.

Miért kell ügyelni a lágy szájpadlás egészségére?

A lágy szájpadnak rettentően fontos szerepe van, mivel ez teszi lehetővé, hogy a finom falatok a kutyapociban landoljanak. Tehát a nyelés során, segít elzárni a táplálék útját a légutak felől. Sérülése vagy hiányos kifejlődése következtében kóros átjárhatóság alakul ki, ami minden esetben egészségügyi kockázatot jelent.

Ha valamelyik kutyatársam a következő tüneteket produkálja, akkor gyanakodhatunk lágy szájpadlás hipopláziára:

  • orrfolyás,
  • szörtyögés,
  • tüsszögés,
  • súlyos esetben tüdőgyulladás.

Veleszületett esetekben a kölyök lassabban fejlődhet, vagy akár el is pusztulhat.

Hogyan állítható fel a diagnózis?

Mint minden esetben, így most is belekukkantottunk a kis páciensünk szájába, mivel a száj-garatüreg átvizsgálásával diagnosztizáljuk a betegséget. A veleszületett lágy szájpadlás hipoplázia lehet egy- vagy kétoldali. Egyoldali előfordulásánál V alakú behúzódás látható a lágy szájpadlás megtekintésekor.

Hogyan orvosolható?

A terápia műtéti, mely után akár teljes gyógyulás is lehet. Súlyos elváltozás esetében, nem mindig várható tökéletes eredmény, de megfelelő odafigyeléssel, etetési technikával általában tünetmentesség érhető el.