AktualitásokCicadolgokDr KópéPatika - Petshopkutyatáp macskának

Miért nem jó a macskáknak, ha hosszabb távon kutyatáppal etetik?

Tapasztalatból tudom, hogy a kutya-macska élettársi kapcsolatban gyakran megesik, hogy a macskarém – a gazdi engedélyével vagy nélküle – felfalja a kutyagyomornak való kutyatápot. Ez nem csak azért rossz, mert mi ebek ilyenkor egész éjjel sült hurkáról álmodozunk, hanem azért sem helyes, mert a kutyatáp nem tesz jót a macskahasnak. Ha mindez hosszú távon, napról napra megesik, az a legrosszabb. Egészen odáig vezethet ez a fajta viszony, hogy a nyávogás mesterének immunrendszere legyengül és akkor vége az éjjeli szerenádnak.

Kezdjük a gyomornál

A macska húsevő, míg a feneketlen kutyabendő képes valamennyi növényi eredetű szénhidrátot megemészteni. A jó minőségű, teljes értékű állateledeleket gyártó üzemekben – lennék ott éjjeli őr – figyelembe veszik a két faj különböző táplálkozási igényét és ennek megfelelően főzik ki a vacsoránkat. 

A nélkülözhetetlen fehérje

A macskáknak nagyobb a fehérjeszükséglete, mint a kutyatársaimnak. Nem is értem mire kell nekik az energia, egész nap csak bóbiskolnak. Ennek ellenére az Arginin aminosav megfelelő mennyisége esszenciális számukra. Ezt a fajta aminosavat a szendergő naplopók nem képesek előállítani, fehérjéből kell felvenniük. Ha bekövetkezik a rémes argininhiány, a macskákon néhány órán belül jelentkeznek az ammóniamérgezés tünetei:

  • hányás,
  • nyáladzás,
  • idegrendszeri tünetek.

Ha a fenti panaszokat produkálja macskarémed, azonnal fordulj állatorvosainkhoz, mert az ammóniamérgezés halálos kimenetelű betegség.

A macskák Taurin nélkül sem tudnak élni, hiányától csak nyávognak. Ha nem jutnak megfelelő mennyiségű Taurinhoz, akkor szem- és szívbetegségek, illetve szaporodásbiológiai problémák alakulhatnak ki. Ki ne imádná az édes kiscicákat? Bevallom én is oda vagyok az apró szőrmókokért.

Mi a helyzet a tejjel és a hússal?

A fehérjéről legtöbbünknek a tej és a hús ugrik be, szeretjük is mindkettőt. De a szokásokkal ellentétben a cicáknak nem célszerű tejet adni, mert gyakran hasmenést okoz és allergén hatású is lehet. A kizárólagos hústáplálás csak álmukban működik, mely a valóságban kalciumháztartás felborulásához vezethet, és ezáltal a csontok elváltozását okozhatja.

Zsírok

A macskaszervezet több zsírt igényel. Nem elég nekik a kandalló és a radiátor melege. A húsevők által igényelt telítetlen esszenciális zsírsavakon kívül, az arachidonsav kifejezetten fontos, hogy egészséges, szép szőrzetük legyen. Az arachidonsav csak állati eredetű zsírokban fordul elő, növényi olajokban nem található meg.

Ásványi anyagok és vitaminok

A vitamin- és ásványi anyag szükségletben is vannak eltérések. A fent említett különböző igényeket a kutyatáp nem képes kielégíteni. Sőt bizonyos betegségek esetén az állatorvos gyógytápot javasolhat, amely állatpatikáinkban be is szerezhető. A cicáknak mindig a koruknak, súlyuknak és életmódjuknak megfelelő táplálékot kell biztosítani, hogy sokáig tartson a kutya-macska barátság.