Aktualitásokbűzmirigy kutyáknál

Nem is gondolnánk, hogy saját kertünkben a kullancsok és szúnyogok mellett a növények is veszélyt jelenthetnek kedvencünkre. Több kerti- és szobanövény olyan mérgező vegyületeket tartalmaznak, amelyek elfogyasztást követően emésztőrendszeri, idegrendszeri diszfunkciók, illetve ebben a cikkben taglalt májfunkciót érintő rendellenességek lépnek fel.

Elsősorban a májműködésre ható növények

Cikász

Mérgező rész: mag, gyökér
Méreganyag: cikazin, makromazin A cikazin felelős a májsejtek elhalásáért, valamint az emésztő szervrendszeri tünetekért. A makromazin neurotoxikus hatása miatt idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek.
Tünetek: hányás, polydipsia/polyuria (sokat iszik/sokat vizel), véralvadási zavarok következtében kisebb-nagyobb bevérzések (petechia, suffusio), sárgaság

Csillagfürt fajok

Mérgező rész: egész növény, kifejezetten a hüvelytermése és a magja
Méreganyag: kinolizidinvázas alkaloidok (pl: lupinin), tannin, lektin. Az elfogyasztott mennyiségtől függ, haszonállatok körében okozhat nagy problémát, ha bekerül a takarmányba
Heveny tünetek: étvágytalanság, tudatzavar, izomgörcs, inkoordináció, véres vizelet, sárgaság, légzészavar következtében elhullás (néhány óra – pár nap leforgása alatt)
Idült tünetek: vérszegénység, sárgaság, hepatogén fényérzékenység.

A fenti tünetek fellépése esetén azonnal forduljon állatorvosainkhoz! Amennyiben kedvence a megszokottól eltérő, új ételt nem kapott, akkor jelezze, hogy kutyája vagy macskája nagy valószínűséggel valamilyen mérgező növényt fogyasztott. Ezzel segíti a pontos diagnózis felállítását és a megfelelő kezelés kiválasztását.

Olvassa el az előző két részt, amelyekben az emésztőcsatornára, illetve az idegrendszerre ható növényeket gyűjtötték össze munkatársaink!