AktualitásokKutyaügyekPatika - Petshopantibiotikumrezisztencia allatoknal

Esetenként egy-egy gazdi azzal a kéréssel keresi meg valamelyik patikánkat, hogy adjunk ki számára valamilyen antibiotikumos készítményt recept, vagy bármiféle vizsgálat nélkül. Legtöbb esetben valamilyen szem-, vagy fülproblémára szeretnének vinni gyógyszeres cseppet. Sokszor értetlenül fogadják a választ, hogy sajnos nem tudunk ilyen módon segíteni nekik.

De miért is nem adunk ki recept, vagy vizsgálat nélkül antibiotikumot?

Mind a humán-, mind az állategészségügyben egyre égetőbb probléma az antibiotikumrezisztencia megjelenése. Ez azt jelenti, hogy a kórokozó baktériumok ellenállóvá válnak egyes antibiotikumokkal szemben, így az adott szer már nem lesz hatásos az adott betegségre. A különféle antimikrobiális szerek felelőtlen, nem megfelelő használata jelentősen hozzájárulhat ennek kialakulásához.

Hogyan alakulhat ki az antibiotikumrezisztencia?

Nem megfelelő kezelésnek minősül például, ha az adott gyógyszert nem elegendő ideig, nem kellő dózisban használjuk. Különösen káros lehet például, ha egy fülcseppet csupán egyszer-egyszer „érzésre” csöpögtetünk be kedvencünknek, majd ha valamilyen javulást látunk, hosszú időt kihagyunk a következő kezelésig. Ez leegyszerűsítve a úgy vezethet rezisztenciához, hogy bár az antibiotikum megöli a kórokozók egy részét, de nem az összeset, az ellenálló baktériumok pedig újra elszaporodnak. Ily módon egyfajta evolúció zajlik le, melynek a vége az, hogy csak a legerősebb, legagresszívebb mikrobák maradnak meg a fülben.

A táblázat egy olyan kutyus fülváladékából vett tenyésztési eredményt tartalmaz, akit hosszú ideig egy fülcseppel kezeltek a gazdki, de rendszertelenül, és mindenféle orvosi kontroll nélkül. A táblázatban látható, hogy egy olyan baktériumösszetétel alakult ki emiatt a páciens fülében, amely egyetlen önálló antibiotikumra sem lenne teljesen érzékeny. Ez bonyolítja a megfelelő szer kiválasztását, drágábbá és nehézkesebbé teszi a terápiát.

Antiboitikumrezisztencia

Tenyésztési eredmény egy fülváladékból, 2 féle kórokozó tenyészett ki. Bal oldalt a különféle antibiotikumok láthatók, az adott kórokozó alatt pedig annak érzékenysége az adott szerre. Az „E” azt jelenti, hogy érzékeny rá, az „M” azt, hogy mérsékelten rezisztens, az „R” pedig azt, hogy rezisztens.

Miért elengedhetetlen az előzetes vizsgálat?

Mindig fontos, hogy egy antibiotikum használatát vizsgálat előzzön meg, mert:

  • így lehet kiválasztani a megfelelő szert,
  • a helyes beadási módot (pl. elég egy fülcsepp, vagy kell tabletta is mellé?),
  • eldönteni, hogy kell-e tenyésztés, mert várhatóan valamilyen komplikáltabb kórokozó van a háttérben.

Az is nagyon fontos, hogy a kezelés alatt a kedvencünk folyamatos kontroll alatt álljon, mert ha idő előtt befejezzük a terápiát, az rezisztencia kialakulásához vezethet!

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Post comment