AktualitásokCicadolgoka macskám lenyelt valamit

Mitől hányhat a kedvencem?

A hányás minden állatfajnál más besorolás alá esik. Amíg nyulak és a lovak a gyomor és a nyelőcső eltérő helyzete miatt képtelenek rá, addig a húsevők viszonylag könnyen hányhatnak.

Mitől hányhat a kutyám?

Kutyáknál viszonylag sűrűn találkozhatunk heveny gyomorgyulladással, gyomorirritációval ami hányásos-hasmenéses tünetekkel jár. Kiváltó okok között leggyakrabban a nem megfelelő eleség,túl zsíros, túl fűszeres vagy esetleg romlott étel elfogyasztása áll. Ezek az akut panaszok koplaltatással, pár nap diétával és bélflóra regenerációval maguktól meggyógyulnak. Azonban ha a diéta vagy koplalás ellenére nem múló, makacs hányás vagy rendszeresen visszatérő hányás jelentkezik, mindenképpen javasolt felkeresni az állatorvost, mert ilyenkor nagyobb is lehet a baj, amin már nem segít a koplalás.

Mitől hányhat a macska?

Macskáknál legyünk különösen körültekintőek, mivel ők válogatósabbak, ezért ritkábban alakul ki náluk romlott étel elfogyasztása miatt gyomorhurut. Idős macskában leggyakrabban a vese nem megfelelő működése miatt halmozódnak fel méreganyagok, émelygés-hányásos tüneteket okozva. Fiatal egyedekben a játék hevében lenyelt, nem emészthető tárgyak okozhatnak bélfelfűződést, bélelzáródást és következményes hányást.

Mit tegyek ha a macska lenyelt valamit?

A bélben elakadt tárgyak gátolják az eleség továbbhaladását, illetve pár napon belül a bélfal elhalását idézhetik elő. Az elhalt területeken lyuk keletkezik, ezeken keresztül a béltartalom a hasüregbe szivárog. Ekkor az állatnak már igen komoly tünetei vannak:

  • Hányás,
  • kiszáradás,
  • láz,
  • súlyos fokú elesettség.

Az idegen tárgyakat csak műtéti úton lehet eltávolítani. Az elhalt, perforált bélszakaszokat teljes egészében ki kell metszeni és az ép bélszakaszokat egyesíteni kell. A műtét után 3-5 napos intenzív, kórházi kezelés javasolt, felépülési időszakban is csak pépes eleséget ehetnek az állatok. A kórjóslat az állat általános állapota és az elhalást mutató bélszakasz kiterjedésétől is függ.