AktualitásokKutyaügyek

Mitől sántít a kutya?

Buksi elülső keresztszalag szakadása

Az elülső keresztszalag szakadása az egyik leggyakoribb oka annak, ha sántít a kutya a hátsó lábára. A gazdának ez a sérülés feltűnhet hirtelen jelentkező súlyos sántaságként, de akár fokozatosan romló, vissza-visszatérő hátsó láb problémaként is.

Elülső keresztszalag

Az elülső keresztszalag (nyíl)

De mi is az a keresztszalag?

Az elülső keresztszalag a combcsontot és a sípcsontot összekötő egyik szalag. Feladata az, hogy megakadályozza a sípcsont előre csúszását, amikor a combcsont ránehezedik lépés közben. Szakadása általában fokozatosan alakul ki: egyes kutyáknál a szalag idővel elhasználódik, meggyengül, ez végül részleges vagy teljes szakadást okozhat. A szakadás gyulladást, fájdalmat okoz, a térdízület instabilitása pedig a porc kopásához, krónikus ízületi betegségekhez vezet. A sérülés súlyos sántaságot, háromlábazást is okozhat, de bizonyos esetekben (részleges szakadás, krónikus ízületi gyulladás) a tünet lehet egy visszatérő enyhébb-közepes sántítás is.

Hogyan diagnosztizálható?

A szalagszakadást elsősorban a térd fizikális vizsgálatával lehet kimutatni: a sípcsont ekkor előrefelé mozdítható a combcsonthoz képest, mintha egy fiókot húzogatnánk ki-be (a jelenség neve is fióktünet). A részleges szakadás kimutatása nehezebb lehet, mert ekkor bár a fájdalom és a gyulladás megvan, az ízület még nem olyan laza, hogy a fióktünet egyértelműen kiváltható legyen. Szükség esetén röntgenfelvételek készítése segíthet eljutni a diagnózisig.

Hogyan kezelhető?

Elülső keresztszalag szakadás esetén a legjobb kezelés a műtét, hogy a későbbi porcsérüléseket, az ízületi gyulladást megelőzzük. Több megoldás is létezik a térd stabilizálására, egy időben végzett műtét esetén a pár hetes lábadozás után a kutyák általában ismét teljesen jól használják műtött lábukat.