AktualitásokCicadolgokKutyaügyekTáplálkozáskutya etetés

Mivel etessük kedvenceinket?

Gyakori kérdésként merül fel gazdik részéről itt a rendelőben az, hogy táppal vagy házi koszttal etessék-e a kutyájukat, és érdeklődnek, hogy vajon ajánljuk-e a nyers etetést. Ezek mind olyan kérdések, amelyre nem lehet egy igennel vagy nemmel válaszolni, ezért a következőkben kicsit alaposabban körbejárjuk a fenti módszerekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, előnyöket és hátrányokat.

Első körben a legfontosabb tisztázni az alapvető különbségeket a kutya és a macska emésztőrendszere és tápanyagigénye között. Mindkét faj a húsevők rendjébe tartozik, azonban étrendjét tekintve a macskák obligát húsevő állatok, ami azt jelenti, hogy hogy naponta 3-5 alkalommal van szüksége fehérjében gazdag táplálékra. Ez a kutyákról nem mondható el, ők jobban emésztik a növényi eredetű táplálékot, és számukra teljesen elegendő a napi 1-2 etetés (nagyobb testűeknél inkább 2) elegendő.

A kereskedelmi forgalomban kapható tápoknál alaposan el kell olvasni az összetételt. Ahol az összetevők csoportosítva jelennek meg (pl. állati eredetű termékek, olajok és zsírok), az arra utal, hogy a táp gyártója nem rendelkezik állandó receptúrával, és ez azt jelenti, hogy a piaci áraktól függően kerülnek be a termékbe a különböző alapanyagok. Ebbe a kategóriába tartozik a szupermarketekben kapható tápok többsége. Ezzel szemben a nagyobb nevű tápgyártók állandó receptúrával dolgoznak, az ő termékeik sokkal megbízhatóbbak, ezek leginkább speciális állateledel áruházakban ás állatpatikákban, állatorvosnál szerezhetőek be.

Az otthon főzött eleség is lehet jó minőségű és teljes értékű, de ezt nagy odafigyeléssel kell csinálni. Ha a következő öt összetevő megfelelő arányban jelen van a kutya táplálékban, a házi koszt is 100%-ben fedezni tudja az állat szükségleteit:

  • állati eredetű alapanyag (hús, 1/3 lehet belsőség),
  • növényi eredetű alapanyag (több, mint fele lehet zöldség, gyümölcs, fele vagy annál kevesebb lehet burgonya, rizs, gabonafélék vagy tészta),
  • zsiradék,
  • kalciumforrás,
  • vitamin- és mikroelemforrás.

A főzéssel az alapanyagok emészthetősége nő és a mikroorganizmusok és antinutritív anyagok elpusztulnak. Ezzel együtt a vitaminok és egyéb tápanyagok károsodhatnak a hőkezelés során – ezeket pótolni szükséges.

A nyers etetéssel kapcsolatban szintén szigorúan oda kell figyelni az összetevők sokféleségére, megfelelő tápanyag-tartalmára. A nyers hús etetése több veszélyt is magával hordoz: a káros mikroorganizmusok (baktériumok, paraziták) hőkezelés hiányában nem pusztulnak el, így bejuthatnak az állat szervezetébe, sőt, az ember is megbetegedhet, továbbá a csontok az emésztőcsatornában megakadva számos komplikációt okozhatnak. A megfelelően összeállított nyers étrend költséges és időigényes, előnyei kevéssé kézzel foghatóak.

(Készült dr. Kungl Krisztina előadása alapján)(A képért köszönet: Daria Shevtsova from Pexels)