AktualitásokDr Kópétűzijáték kutya, macska

Nem buli a szilveszter

Tudtad, hogy a legtöbb háziállat ilyenkor tűnik el? Na ezért nem buli a szilveszter!

Dr Kópé vakkantásai

Néhány nap múlva vége az évnek, és sok házikedvencnek is. Tudva levő, hogy nekem és az állat-társaimnak sokkal kifinomultabb az érzékszervük, mint az embereknek. Bármit kiszagolunk, ami a konyhába bemegy és kijön, illetve bármilyen titkot kifülelünk. De sajnos mindén év utolsó napján többet hallunk, mint kellene.
Az emberek mindenféle hangoskodással köszöntik az Újévet:
  • tűzijáték,
  • trombitaszó,
  • pezsgős üveg durrogtatás,
  • hangos kiabálás,
  • dínom-dánom.

Egyik rosszabb, mint a másik…

Sok-sok állat, kutya, cica és még a haszonállatok is pánikszerű félelemmel reagálnak a szokatlan zajra. Olyan nehezen viselik a hangos puffogtatást, durrogtatást, hogy még a világból is kiszaladnak, legalábbis megtennék ha tudnák. Néhány társam azt gondolja, hogy a nagyhatalmak hadat üzentek egymásnak és fejvesztve menekülnek árkon-bokron keresztül. Néhány sorstársam az úttesten keresztül rohan egy csendesebb hely felé, ha szerencséjük van nem az állatorvosi rendelő lesz számukra a nyugalom szigete.

Miután elcsendesült a mulatozás, a szilveszteri szökevények közül sajnos sokan nem találnak haza. Akiknek nem csak szerető, de törvénytisztelő gazdijuk van, azokat a chip alapján beazonosítják, és a gazdi rövid időn belül visszakaphatja kedvencét. Ezért fontos hogy a kisállatok chipezése és regisztrációja megtörténjen. A felelős gazdik még cicájukat is bechipezik. Velem is él két nyávogó és ők is be vannak chipezve.

Az alapvető chip mellett nagyon jó módszer, ha a gyógynövényből készült stresszoldót kapunk. Ezt időben be kell adni, és így mi is elviseljük a szilveszter.

Egy másik jó tanács a gazdiknak, hogy zárják be az állatokat lakásba, garázsba, vagy valamilyen más helyre szilveszter napján, éjszakáján és újév napján is, ahol biztonságban érezhetik magukat. Különösen ijedős állatoknak kérjenek az állatorvostól erősebb nyugtatót és ne hagyják magára. A gazdi jelenléte megnyugtat.

Alapszabály: ne használjon humán nyugtatót, mert kedvence életébe is kerülhet.

Boldog Új Évet Kívánunk minden felelős állatbarátnak és állatnak: Dr. Kópé