AktualitásokKutyaügyek

Itt a nyár, itt a vakáció. Vannak, akik külföldre mennek nyaralni, vannak akik itthon választanak egy tópartot. Vannak akik csak strandon pihenéssel töltik a szabadidőt, mások aktívan kirándulnak, bicikliznek, sportolnak, várost néznek. Bármelyik csoportba is tartozunk, komoly fejtörést okozhat, hogy mit is csináljunk kedvencünkkel. Vigyük magunkkal vagy passzoljuk le a nyaralás idejére ismerőshöz, rokonhoz vagy éppen kutyapanzióba?

Ez a cikk azoknak szól, akik nem hajlandók megválni négylábú társuktól rövid időre sem, de nem is akarnak nyaralás helyett otthon maradni. Bárhová is utazunk kedvencünkkel, azt alaposan meg kell tervezni.  De hogy is kezdjünk hozzá?

Szállás

A szállás talán az egyik legfontosabb kérdés. A legtöbb vendéglátó még mindig nem enged kutyát a szállására, ezért előzetesen érdeklődjünk, hogy kedvencünket szívesen fogadják-e. Azonban, ha biztosra akarunk menni, akkor számtalan tematikus weboldalról, szállásgyűjtő honlapról és Facebook oldalakról, csoportokból informálódhatunk:

A kutyabarathelyek.hu vagy az utazzkutyaddal.hu kizárólag kutyabarát szállásokat és kutyás programokat ajánl bel- és külföldön is. A legismertebb szállásgyűjtő oldalakon, mint a Trivago vagy a Szallas.hu szűrési feltételei között beállítható a háziállat megengedett opció is. A Facebook-on a Nyaralás, túrázás kutyával itthon és külföldön csoportot ajánljuk, mivel több mint 11000 taggal rendelkezik és átlagosan 30 új bejegyzéssel számolhat naponta.

Vízparton és erdőben

Ha strandolni szeretnénk, olyan vízpartot kell találni, ahol szabad kutyával a vízbe menni. A legtöbb strand szabályzata tiltja a kutyák fürdetését. Sok szabad strandon a helyi önkormányzat rendelkezett úgy, hogy tilos kutyát úsztatni. Ezen szabályok megszegőinek komoly bírsággal kell számolnia.

Azonban ma már több olyan vízpart van Magyarországon, ahol engedélyezik a kutyák csobbanását, sőt, még együtt is lehet velük fürdeni. Az EB OVO Közhasznú egyesület 2015-ben térképre tűzte a Magyarország kutyabarát strandjait. De ha a Balatont választja úti céljául, akkor olvasd el cikkünket:

Ha inkább erdő közelben, kirándulni indulnánk, érdemes megfontolni, hogy ma már törvény mondja ki azt, hogy tilos kutyát póráz nélkül természeti területeken, illetve vadászterületeken sétáltatni (bármelyik erdő jó eséllyel vagy az egyik vagy a másik, ha nem mindkettő kategóriába beleesik). A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat.

Utazás

Az utazást legegyszerűbb kocsival szervezni. Figyeljünk oda arra, hogy a kutyák érzékenyek a nagy melegre. Ha hőségben utazunk, legyen bekapcsolva a légkondi. Soha ne hagyjuk álló kocsiban kutyánkat, még rövid időre sem. Álljunk meg időnként sétálni egyet, ilyenkor itassuk is meg kedvencünket. Ha busszal, vonattal vagy repülővel utazunk, az adott társaság utazási feltételeinek kell utána járni.

Az utazás módjáról bővebben írt Dr Kópé:

Külföldön

Ha külföldre utazunk, kutyánknak kell útlevél – még az Európai Unió területén belül is. Ezt mikrochip beültetést követően bármikor be tudjuk szerezni állatorvosainknál. Figyeljünk oda, hogy meglegyen az éves veszettség elleni oltás is.

Minden esetben érdeklődjünk utána, hogy a célállam milyen feltételeket szab az állatok beviteléhez. Erre legjobb megoldás az adott ország nagykövetségét felhívni. Informálódni érdemes még a http://www.petpassport.hu/ oldalon, de ez inkább általános útmutatást ad, nem hivatalos információkat.

Egészségvédelem

Gondoskodjunk kutyánk egészségvédelméről. Mindig legyen hatékony kullancs és bolha elleni védelem alatt. Ha vízpartra vagy mediterrán országba utazunk, válasszunk olyan készítményt, ami hatékonyan tartja távol a szúnyogokat.  Utazás előtt és után érdemes széles spektrumú féreghajtót alkalmazni. Ezeket a termékeket beszerezheti állatpatikáinkban, ahol munkatársaink segítenek választani és felvilágosítást adnak az adagolás mennyiségéről, gyakoriságáról.

Ha erdő közelébe utazunk, megfontolandó a Lyme-kór elleni védőoltás beadatása is. Kérdezze bátran állatorvosainkat, sokkal jobb befektetés megelőzni a bajt, mint aztán a kialakult betegséget kezelni.