AktualitásokFogászatRágcsálóknyúl fogproblémák

Ha már nem kell a széna

Nyulaknál az egyik leggyakrabban előforduló probléma a fogakhoz köthető. Sok nyuszi érkezik azzal a panasszal, hogy nem úgy eszik, mint régen:

  • a szénát már egyáltalán nem kéri,
  • csak az apró szemű tápot fogyasztja,
  • nyáladzik,
  • esetleg már veszített is a súlyából.

A probléma ilyenkor a rendellenesen kopó, túlnövő és tűhegyes végeket képező fogakból ered, amik minden rágásnál fájdalmat okozhatnak. Emiatt hiába lenne étvágyuk, csak azt fogadják el, amit kevésbé kell megrágni, vagy inkább fel is hagynak az evéssel, ami nagyon gyorsan súlyos következményekkel járhat.

nyúl fogazata

Egyik bal felső fognál tűszerű fogcsipke fúródik a pofa nyálkahártyájába .

Miért is alakul ki ez a probléma?

A nyulak (továbbá a tengerimalacok, deguk, csincsillák) nyitott gyökerű, folyamatosan növekvő fogakkal rendelkeznek, koptatásukat egyedül a rágás biztosítja, főleg azáltal, hogy az ellen oldali (alsó-felső) fogak egymást súrolják.

Emiatt a legjobb fogkopást a megfelelő etetéssel érhetjük el, ennek pedig alapja a széna. Ez talán elsőre nem hangzik jól, a széna előbb tűnhet alomanyagnak, mint egészséges ételnek, meg azt már minden nyuszis gazdi megfigyelhette, hogy ha kedvencünk elé tápot és szénát is rakunk, akkor mindig az előbbi lesz a befutó. Ezzel viszont nagy hibát követhetünk el.

A friss jó minőségű réti széna hosszú szálai biztosítják a hátsó fogak megfelelő őrlő mozgását, illetve fedezi a szervezet számára szükséges rost mennyiséget.

A tápok, zöldségek vitamin tartalmuk miatt szintén szükségesek, de csak is visszafogott mennyiségben! Ezek könnyebben megrághatóak, ami gátolja a fogak kopását, ráadásul sokkal nagyobb az energia tartalmuk is, ez könnyen elhízáshoz is vezethet. Sajnos törpenyulaknál hajlam is súlyosbítja a folyamatot: egy sokkal rövidebb koponyában ugyanannyi fog helyeződik, emiatt zsúfoltan, rendellenesen nőnek, kopnak.

Hogyan előzhetjük meg a problémát?

Először is „szigorú” etetéssel. Törekedjünk a 80% széna – 20% táp és zöldség arányra. Ez igazából azt jelenti, hogy a friss széna mindig kedvencünk előtt van, a többi eleséget viszont kiszámolt adagban megszokott időpontban adjuk oda.

Mindig figyeljük meg, hogy ténylegesen fogy a szénából – egyik első jel lehet a széna visszautasítása. Gyanú esetén azonnal forduljunk állatorvos, de az a legjobb, ha időről-időre rutinszerűen megnézetjük kedvencünk fogazatát, főleg ha volt már vele gond.

Kisebb túlnövéseket viszonylag könnyebben korrigálhatunk altatásban végzett lereszeléssel. Komplikáltabb esetekben sajnos a fogak kihúzására is sor kerülhet, illetve sűrűben kell korrigáltatnunk a fogaikat. Legjobb, ha megelőzzük a problémát, illetve az első tüneteknél állatorvoshoz fordulunk!