AktualitásokDr KópéKutyaügyek

Othaematoma kutyaszemmel

A képen látható gesztenyeszemű kutyatársamat rendelőnkben ismertem meg. Azonnal éreztem, hogy rokon lelkek vagyunk, mert mindketten, olyan édesen tudunk nézni, hogy elolvad tőlünk a nagyvilág. Aztán meg szorosabbá vált a köztünk lévő láthatatlan kötelék, amikor megtudtam, hogy mindketten operációra érkeztünk. Ha ez nem lenne elég sorsszerű, az is kiderült, hogy mindketten ugyanarra az operációra jöttünk: az ő othaematoma műtétjére.

Othaematoma jelentése

De mielőtt belevágnánk, tisztáznom kell mi az a Othaematoma, ami a füleket érintő megbetegedések egyike. Amikor a kutyatársaim a kellemetlen fülgyulladás következtében sokat rázzák a fejüket és fülüket, – mintha csak egy zúzós  rock koncerten lennének – akkor megsérülnek az erek a fülkagyló belsejében és vérrel töltődik fel a bőr alatti tér, a fülkagyló megduzzad és kialakul az othaematoma. Tehát kedves kutyatársaim, csak óvatosan a headbang-gel!

Megelőzés fontossága

Annak érdekében, hogy elkerüljük az othaematoma kialakulását – nem járunk rock koncertre, bárhogy is zúz a  Napkutya – hanem helyette állatorvoshoz megyünk bármilyen hallószervi elváltozással. Higgyetek nekem, vizsgálóasztalunk majdnem olyan jó mint a Nagy-szín-pad. Ilyenkor meg kell vizsgáltatni a kedvencünk fülét, és az előírtak szerint kezelni a kiváltó okot, ezzel megúszva a macskajajt, akarom mondani az othaematoma műtétet.

Kezelése

A bejegyzés elején említett kutyatársam-lelki társam fülein az elváltozást megoperáltuk. A külső hallójáratot megvizsgáltuk, kitisztítottuk és otthonra hosszan tartó fülkezelést – semmi Aljas kúszóbab – írtunk elő. A kötést 2 nap után, a varratokat 12 nap múlva eltávolítottuk. Azóta inkább Johann Strauss-t hallgatunk.