AktualitásokCicadolgokKutyaügyekTudástárduzzadt fül macska - vérömleny

Gyakran hoznak rendelőinkbe olyan kutyát vagy cicát, akinek füle akár egyik napról a másikra beduzzad, lekonyul, fájdalmassá válik. A jelenség mögött vérömleny, azaz othaematoma áll.

vérömleny

Othaematoma során vér gyűlik fel a fül bőre és a fülporc között, és így egy rugalmas, fájdalmas duzzanat alakul ki. Kiváltó oka trauma, valamilyen külső behatásra megsérül az egyik fülporcot is átfúró artéria. Ilyen kiváltó ok lehet:

  • tompa trauma,
  • harapás,
  • fejrázás,
  • a fülek folyamatos vakarása.

véröbleny

Mi okozza a vérömlenyt?

Számos esetben az alap ok, amiatt az állat elkezdi vakarni a fülét maga a hallójárat gyulladása. Ez lehet bakteriális, gombás, parazitás (fülrühösség gyakori cicáknál!) vagy esetleg idegentest által fenntartott gyulladás. A hallójárat gyulladás kezelése ilyenkor elsődleges, nélküle a vérömleny sem tud megszűnni.

Maga az othaematoma elsősorban esztétikai probléma, ha a kiváltó tényező megszűnik, a szervezet elkezd dolgozni a vérömleny eltüntetésén. Ez a folyamat viszont nem tökéletes, a vérből visszamaradó fibrin kötegek miatt maga a fülkagyló is zsugorodik, deformálódik, eredménye pedig az úgynevezett birkózó vagy karfiol fül.  

Mit tehetünk a vérömleny ellen?

Sajnos a konzervatív megoldás (nyomókötés, leszívás) kevésbé megbízható, az othaematoma ilyenkor könnyedén visszatelhet, a folyamatos leszívás miatt pedig akár be is fertőződhet a terület.

Legmegbízhatóbb módszer a sebészi ellátás. Ilyenkor a fülkagyló bőrén metszést ejtünk, a felgyülemlett vért és fibrint teljes egészében el tudjuk távolítani, a fül rétegeit pedig varratokkal egyesítjük, hogy az újból ne tudjon feltelni.

Összefoglalva az othaematoma terápiája kettős: elsődleges a kiváltó ok (fülgyulladás!) megszüntetése, ellátása pedig sebészi úton történik.