AktualitásokDr Kópé

Rendelőnkben egy különleges és fiatal Yorkshire Terrier járt. Korához képest kettővel több foga volt, mint azt megszoktuk. Össze is néztünk a macskarémekkel és én is meg voltam rémülve, nehogy ez a kis öleb belénk harapjon. Mennyire fájhat nekünk a 2 kis éles tejfoggal fokozott harapás? És neki mennyire lehet kellemetlen ki nem hullott tejfogakkal élni?

Ha a kutya tejfoga nem esik ki

A kutyáknál a tejfogak 3 és 7 hónapos kor között váltódnak, én már csak tudom. A kistestű ölebek esetén gyakori, hogy nem esik ki az összes tejfog. Leggyakrabban a tejszemfogak azok, amelyek visszamaradnak. A 8 hónapos korig nem távozó tejfogakat perzisztáló tejfogaknak nevezzük, amelyek többféle problémát okozhatnak kutyatársaim szájában:

  • maradandó fogak rossz irányú növekedését válthatják ki,
  • fokozott a fogkőképződés és a szuvasodás,
  • fogzáródási rendellenesség is kialakulhat,
  • rágási problémákat okozhat.


Tejfog kihúzása – Menjen vagy maradjon?

Mivel a fogak nagyon fontosak és problémát okozhatnak. Következésképpen a 7 hónapos kor feletti kutyáknál a visszamaradt tejfogakat érdemes műtéti úton eltávolítani. A gazdiknak sem kell aggódniuk, mert az ínyseb néhány nap alatt begyógyul.

Ennek az ajánlásnak megfelelően cselekedtek állatorvosaink is, amikor altatásban eltávolították a visszamaradt tejfogakat a felső szemfogak mellől. Azonban ez az apró Yorki nem csak a tejfogait vesztette el, hanem ivartalanításon is átesett. Miután felébredt volt nagy csodálkozás a részéről, ami hamarosan örömbe csapott át a szebb mosolya és a csinos műtét utáni kutyaruhája miatt.