Aktualitások

Samunak, a fali gekkónak volt egy elég rosszul sikerült éjszakája. Kisurrant a terráriumából, s miközben a falakon és a plafonon kóborolt, valahogy sikerült megégetnie a hasát. Samut a szökés másnapján sikerült elkapni, de a hasán két barnás seb keletkezett a sérülés nyomán.
gekko has
A hüllőknek sajnos a túlzottan forró érzetre nem úgy reagálnak, mint az emlősök. Az emlősök, ha érzik, hogy már égeti őket a felforrósodott tárgy, gyorsan arrébb is húzódnak, mielőtt még baj lenne. A hüllők viszont „hidegvérű” állatok révén ösztönösen keresik a meleg helyeket, így biztosítják a saját ideális testhőjüket. Viszont, ha olyan helyre tévednek, ami már túlzottan forró, érzik is, hogy ez már fájdalmas, de a kettőt nem kapcsolják össze egymással, ezért sajnos ott ragadnak a bajban. Emiatt sokszor nagyon csúnya égési sérülések is ki tudnak alakulni. Legtöbbször, ahogy vedlik az állat, ezek a sebek szépen gyógyulnak, esetleg kis heg maradhat vissza. Probléma akkor adódik, ha mélyebbre terjedő sebeknél elhalás és másodlagos fertőzések alakulnak ki. Ezek az esetek hosszan tartó fájdalomcsillapítást és antibiotikumos kezelést igényelnek, sokszor sebészi ellátás is szükségessé válik.

Samu ezt az égési sérülést viszonylag könnyebben megúszta, viszont a seb tisztításánál még egy dolgot vettünk észre. A kis gekkó a szökés pillanatában éppen vedlett, s ahogy eltávolítottuk a seb felől ezt az elhalt hámréteget, alatta apró, mozgó kis pöttyök sorakoztak. Mikroszkópos vizsgálattal bebizonyosodott, hogy ezek bizony atkák voltak, amik a sérülésből szivárgó szöveti nedvekre sereglettek oda.

Samu atka ellenes kezelést kapott, majd a sebeket betadinnal és hidratáló kenőccsel kezeltük napi szinten. Szerencsére a következő vedlésnél már sokkal szebb képet kaptunk, és a kis gekkó is jó étvággyal eszik, terráriuma pedig extrán be lett biztosítva szökés ellen.
gekko has