AktualitásokCicadolgokKutyaügyekcica szőr ragasztó

Mit tegyünk, ha …

1. kedvencünk bundája, szőre ragasztóval, vagy gyantával szennyezett?

Először is NE az olló vagy valamilyen benzin/hígító használata legyen az első gondolatunk. A megrémült, izgatott állat szennyezett bundájának, szőrének eltávolításakor a nyugtalan állat bőrébe belevághatunk, mely sérülés elfertőzésének lehetősége igen nagy.

A megoldásra a legtöbb háznál is megtalálható, illetve könnyen beszerezhető szerek adnak lehetőséget. A babaolaj, paraffinolaj alkalmazása ilyenkor a legmegfelelőbb. A sebbenzin szintén segíthet, azonban nem ajánlott tekintve, hogy fokozottan tűz- és robbanásveszélyes, a bőrt, a kezelt szőrzetet jelentősen kiszárítja. A babaolaj, paraffinolaj alkalmazása bőrbarát, az állat nyalakodásával esetleg szájába került anyag nem ártalmas. Az alkalmazott olajok csak lágyabbá teszik a kedvencünk bélsarát.

A ragasztó, gyanta eltávolításának ajánlott menete:

  • egy puhább ruhadarabot itassunk át babaolajjal/paraffin olajjal,
  •  az állat szőrzetének/bundájának szennyezett területét az átitatott ruhadarabbal a bőrfelülettől távolodva – apró tincseken – a szőrzet vége felé haladva óvatos mozdulatokkal törüljük át, ezt a műveletet addig ismételjük, amíg érezzük, hogy ragad,
  •  ha a szennyeződés nagyobb területre terjed ki, akkor érdemes az olajat közvetlenül az állat szőrére juttatni és úgy használni, mint egy sampont,
  • a szennyeződés eltávolítása után a kedvencünket fürdessük meg megfelelő kisállat sampon alkalmazásával, hogy az olajat kimossuk a szőréből.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a fenti „művelet” megkezdése előtt saját kezünk/bőrünk védelme érdekében, az esetleges kaparások/karmolások elkerülésére célszerű például „munkáskesztyű” felvétele.

Fontos! Amennyiben a szennyeződés miatt esetleg bőrirritáció lép fel, akkor mindenképp keresse fel állatorvosainkat.