AktualitásokKutyaügyekTudástár

Mi az a reverse sneezing?

Kutyáknál gyakran előforduló, önmagában veszélytelen, de annál rémisztőbb jelenség az ún reverse sneezing (tükörfodításban „visszafelé tüsszentés”). Az állatok ilyenkor hangos köhögés-horkoláshoz hasonló hangot hallatnak. Úgy tűnik mintha fuldokolnának vagy megakadt volna valami a torkukon pedig nem ettek, nem ittak semmit előtte. A tünetek általában 15-30 másodpercen belül maguktól megszűnnek.

Az alábbi videók jól szemléltetik, hogy is fest ez élesben:


Mi okozza?

A jelenséget egy normál tüsszentéshez hasonló reflex váltja ki, de míg tüsszentésnél az irritáció az orrüregben keletkezik, a reverse sneezing-nél a garat fala irritálódik. Mint ahogy tüsszentésnél sem esünk pánikba, úgyanúgy a reverse sneezing-nél sincs okunk erre, mert ez a szervezet normál, védekező mechanizmusa, hogy megszabaduljon valami idegen anyagtól ami izgatja a garatfal nyálkahártyát. Allergia, fertőzés, garatban lévő térfoglaló képlet, idegen test (pl fűszál) vagy anatómiai rendellenesség is okozhatja akár.

Hogyan kezeljük?

Az enyhe, ritkán jelentkező esetekben nincs szükség különösebb kezelésre, elég lehet ha befogjuk a kutyus két orrnyílását pár másodpercre, masszírozzuk a toroktájékot, vagy belefújunk óvatosan az orrába.

Gyakrabban jelentkező, makacs esetekben egy teljes orr-garatüregi kivizsgálás segíthet feltárni a háttérben álló kórokokat.

Figyelem! A reverse sneezing könnyen össztéveszthető más betegségekkel (pl. légcsőszűkület okozta köhögéssel), ezért javasoltjuk, hogy amennyiben van rá leheltőség készítsenek videót a kutyusról , megkönnyítve így a pontos diagnózis felállítását.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Post comment