AktualitásokKutyaügyekTudástárswimming puppy szindróma

Mi az a swimmer puppy szindróma?

Az “úszó kölyök” az újszülött, még szopós kutyák tünetegyüttesére használt kifejezés. Az első ami feltűnik ezeknél az állatoknál, hogy fura módon laposak, mellkasuk összenyomott és 3 hetes korukra sem képesek járni, lábaik szétcsúsznak, nem tudnak az oldalukra fordulni. Ezt leszámítva teljesen egészségesek, kondíciójuk jó, étvágyuk remek, viszont feltűnően lusták, sokat alszanak, nem szívesen mozognak. Súlyosabb esetekben a mellkas annyira ellaposodik, a testsúly és a sok fekvés miatt, hogy komoly légzési nehézségek is kialakulnak.

Milyen fajtákat érint?

Bármely fajtájú kutyánál előfordulhat, de gyakrabban figyelték meg donga mellkasú kutyákban, illetve olyan esetekben amikor csak 1 vagy két kiskutya született. A “túl meleg” is hatással lehet kialakulására, ugyanis ilyenkor a kiskutyák kiterülve fekszenek hosszabb időn át.

Hogyan gyógyítható?

Az időben felismert probléma napi többszöri tornáztatással, lábak szétcsúszásának akadályozásával, étkezések korlátozásával orvosolható. Súlyosabb esetekben az előzőek mellett egy a mellkasra felhelyezett speciális “páncél” segít megelőzni a mellkasfal további deformálódását.

Az időben észrevett és sikeresen kezelt egyedek teljesen egészséges, aktív, hosszú életet élhetnek.