Szarukávafejlődési rendellenesség teknősökben

Időről-időre rendelőnkbe érkezik olyan szárazföldi teknős, akiknek a „csőre” vagyis a szarukávája kórosan túl nőtt, sokszor már az evésben is akadályozza őket. Az állatok fizikális vizsgálata után, a túl nőtt szarurész gépi reszelőkkel korrigálható, de a probléma gyakran kiújulhat, folyamatos odafigyelést igényel!

Szarukávafejlődési rendellenesség

Korrekció előtt

Emiatt lényeges, hogy megelőzzük a probléma kialakulását. A csontozat, a páncélzat és a szaru megfelelő fejlődését megfelelő tartási- és takarmányozási körülmények biztosításával érhetjük el, egészen a kis teknősök kikelésétől kezdődően.

Szarukávafejlődési rendellenesség korrekció után

Korrekció után

Hüllők életében a kalcium anyagcsere elsődleges szerepet játszik. A táplálékkal felvett ásványi anyag a bélből felszívódik a szervezet igénye szerint, a felszívódást és hasznosulást a D3-vitamin segíti elő. Ez az egyensúly felborul, ha a táplálék túl alacsony kalcium, vagy túl magas foszfor tartalommal rendelkezik, ekkor a szervezet a csontokba már beépült kalciumot fogja kivonni, így túlzottan puha állományú, vagy rendellenesen növekvő csontok alakulnak ki. A szervezet igényéhez sokszor nem elegendő a táplálékkal felvett ásványi anyag szint,

 emiatt ételüket kalcium porral kell kiegészíteni.

Kalcummal ellátott táplálékkiegészítőket keresse állatpatikáinkban!

A D3-vitamin képződéséhez elengedhetetlen a napfény, elégtelen termelődése szintén alacsony kalcium szinthez vezet. Ha a teknősök jóidőben szabad levegőn tartózkodnak elegendő napfényhez juthatnak, terráriumi tartásnál viszont ezt mindenképpen pótolni kell, erre csak is az UVB-spektrummal rendelkező égők alkalmasak, az általános melegítő izzók nem elégségesek. Arra is figyelni kell, hogy az üveg kiszűri az UVB sugarakat, ezért az égőknek terráriumon belülre (de biztonságos távolságra az állatoktól) kell kerülnie.

Amennyiben teknősének „csőre” vagyis a szarukávája túl nőtt keresse fel gödöllői állatkórházunkat vagy rendelőink egyikét!