AktualitásokDr KópéKutyaügyekSzívférgességDr Kópé Turul Állatorvosi Rendelő

Szegeden jártam

Június végén szeretett gazdáimmal Szeged jártam. Meg kell mondanom egy igazi kutyabarát város:

 1. körbeszimatoltam a Dóm tér mind a négy sarkát,
 2. megvizslattam a Fogadalmi templomot,
 3. megrágtam néhány szegedi papucsot,
 4. végig csörtettem a Kárász utcán,
 5. gondtalanul csaholtam a Tisza partján.

Egy kellemetlenség mégis csak ért a nyaralásom alatt: össze-vissza csipkedtek engem és gazdáimat is a vért szipolyozó szúnyogok.

Szúnyogot láttam

A kellemetlenkedő vérszívók mindenhol ott voltak, folyton körülöttem keringtek. Kezdetben csak csiklandoztak, majd néhányan jól megharaptak. Azonban nekem nem kell tartanom a fertőző szívférgességtől, mert mindig megkapom a szúnyogokat távol tartó Advantix spot on-t vagy a Scalibor nyakörvet, amelyek 3 állatpatikánk közül mindegyikben megvásárolható. Ráadásul a Milbemax tablettát is megkapom, amely:

 • megelőzi a szívférgességet,
 • elpusztítja a kifejlett fonálférgeket és galandférgeket a bélcsatornában.

Kollégáimmal is konzultáltam

Szeged felfedezése során rengeteg kutyatársammal összetalálkoztam és nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mennyi ebtársam védett a szívférgesség ellen. Megtudtam, hogy Csongrád megyében nagyon magas a fertőzöttség, a tesztelt kutyák közül minden harmadik szenved ebben a betegségben. Ráadásul az első szívférges esettel is itt találkoztak hazánkban.

Miért fontos a szívférgesség elleni védekezés?

A szúnyog vérszívás során adja át a kutyáknak a lárvákat, amelyek 2-3 hónap alatt átalakulnak a szívférgességet okozó fonalférgekké. A felnőtt férgek, akár olyan hosszúak is lehetnek, mint egy Yorki, vagy még hosszabb, akár 30 cm. Elsősorban a szív jobb felébe, illetve a nagy vénákba költöznek be, ezzel komoly keringési zavarokat okozva. Nem elég, hogy tábort vernek, ráadásul szaporodnak is. A petékből kikelő lárvák a kisebb erekbe vándorolnak, ahonnan a szúnyogokba jutnak vérszívás során, így növelve a fertőzött vérszívók számát, ezzel újabb védtelen kutyatársaimat kitéve a szívférgesség veszélyének.

A szívférgesség tünetei nagy mértékben függnek a fertőzöttség mértékétől. A leggyakoribb tünetek, amelyeket a gazdik is könnyen észlelnek:

 • gyengeség, fáradékonyság,
 • étvágytalanság, súlyvesztés,
 • nehéz légzés, száraz köhögés,
 • orrvérzés, szapora szívverés.

Ritka esetben még az elülső szemcsarnokban is felfedezhetőek az apró férgek.

A szívférgesség gyógyítása nagyon nehéz feladat, állatkórházi ellátást követel és kockázatot jelent az állat számára, ezért a védekezés a legfontosabb!

Ez is érdekelheti: Mi az a szívférgesség?

Nyaralás előtt és úgy általában

Ha vízpartra indul kedvencével, mindenképpen szerezze be a szívférgesség megelőzését szolgáló szereket. Azonban mindig, a saját otthonában is kiemelten fontos a szívférgesség elleni védelem, mert fertőző szúnyogokkal bárhol találkozhatunk.

Nyaralás után

A szívférgesség hosszú ideig tünetmentes, ezért kedvence egészségének érdekében ajánlott szűrésre vinni, ami állatkórházunkban és rendelőinkben is igényelhető. Foglaljon időpontot: AszódGödöllőVeresegyház

A lehetséges diagnosztikai eljárásokról itt olvashat bővebben.