AktualitásokKutyaügyekTudástárSzájüreg daganat

A szemgolyó előesése leggyakrabban kistestű, ún. „rövid fejű” brachycephal kutyafajtáknál, mint például a francia bulldog, mopsz, pekingi palotakutya, vagy a shi-tzu, jelentkező probléma. Ennek fő oka e fajták anatómiai sajátosságai (sekélyebb szemüreg, hosszabb szemrés), melyek miatt már egy kisebb traumás behatás is elegendő lehet a szemgolyó szemüregből történő kimozdításához. Ilyen kiváltó ok lehet például az erősebb nyaki szorító hatás (grabancfogás), kutyaharapás, fejet ért ütés.

A trauma hatására a szemgolyó a szemhéjak “elé” kerül, ezért az állat nem fog tudni pislogni. Emiatt a szaruhártya gyorsan kiszárad, szaruhártya-fekély vagy akár perforáció is kialakulhat. A szemgolyó körüli szövetek és a kötőhártya kipirul, beödémásodik, bevérzik és idővel begyullad, elfertőződik. Súlyosabb esetben az állat meg is vakulhat.

A szemgolyó előesés mielőbbi szakszerű állatorvosi ellátást igényel. Az, hogy a szemgolyó és az állat látása megmenthető-e több tényezőtől is függ, elsősorban a trauma mértékétől és hogy milyen hamar jut el a páciens az állatorvoshoz.

Amennyiben a szemet ért sérülések olyan súlyosak, hogy annak megmentésére nincs esély, a szemgolyó eltávolítása javasolt.

Ha a fizikális vizsgálatok alapján az állatorvos úgy ítéli meg, hogy a szemgolyó megmenthető és az állat állapota stabil, altatásban a szemgolyót műtétileg visszahelyezzük. A műtét során néhány ideiglenesen behelyezett öltéssel részlegesen zárjuk a szemhéjakat, hogy a visszahelyezett szemgolyót a szemüregben tartsuk és megóvjuk a további sérülésektől. A szemet néhány nap után felszabadítjuk, kivesszük a szemhéjakba helyezett varratokat. A gyógyulásig gallér viselése javasolt és az állatorvossal megbeszélt utókezelés betartása.

Műtét előtt
Műtét után