AktualitásokCicadolgok

A cicák magukat tisztogatva, nyalogatva szőrszálakat nyelnek le, melyek legtöbbször gond nélkül áthaladnak a bélrendszerükben. Azonban, ha túl sok szőr jut az emésztőcsövükbe, a szálak összeállhatnak nagyobb csomóvá is.

Tavasszal a vedlési időszakban, és a hosszabb szőrű cicáknál ez gyakrabban fordul elő. Az szőrlabdáktól a macskák hányással próbálnak megszabadulni, amely folyamat elősegítéséhez a kijárós kedvencek füvet tudnak legelni.

Előfordulhat, hogy a szőrlabdától a macska nem tud megszabadulni, és az súlyos problémát okoz.

A szőrlabda helyétől függően, változatos tünetei lehetnek az állatnak, például:

  • hányás, öklendezés,
  • bágyadtság,
  • étvágytalanság, fogyás,
  • székrekedés.

A legsúlyosabb következmény a bélelzáródás lehet, melynél csak az időben elvégzett operációval lehet megmenteni a cicát.

A szőrlabdák kialakulása megelőzhető a megfelelő odafigyeléssel:

  1. Rendszeres fésüléssel segíthetünk a cicánkról eltávolítani az elhalt szőrszálakat, így ő már kevesebbet fog lenyelni.
  2. A csak bent tartott cicáknak érdemes ún. macskafüvet biztosítani, mely fogyasztásával a szőrlabda kihányását lehet segíteni, hogy az ne okozhasson nagyobb problémát.
  3. Lehet használni szőroldó pasztákat, melyek megakadályozzák a szőr csomókba történő összeállását.
  4. Valamint már lehet kapni speciális tápokat is, melyek legtöbbször a megfelelő mennyiségű és minőségű rost tartalmuk révén a szőrlabdák összeállását akadályozzák és a szőrszálak kiürülését könnyítik. (Ezek a tápok nem mindegyik cicának felelnek meg, ezért tápváltás előtt javasolt kikérni az állatorvos tanácsát!)