AktualitásokRágcsálóktengerimalac bőrbetegség

Gyakorta fordul meg nálunk egy-egy tengerimalac szőrhullással, vakaródzással és kisebesedett bőrrel. Bár a hasonló bőrgyulladásoknak, bőrbetegségeknek számos más oka is lehet, az egyik leggyakoribb ezek közül a rühösség.

A tengerimalac jellemző rühatkái (Trixacarus) igen apró, 0,2 miliméter méretű pókszabású paraziták, melyek mélyen befúrják magukat a bőr hámrétegébe, az így kialakított járatokban élnek, táplálkoznak és szaporodnak, nem kevés irritációt okozva így gazdájuknak.

Az élősködés kifejezett bőrgyulladással, viszketegséggel jár, elhúzódó esetekben a bőr erősen megvastagodik, ráncossá válik, a pigment túltermelés miatt besötétedik.

A Trixacarus rühatkák csak tengerimalacokon érzik jól magukat, így más állatokon és embereken maximum egy-egy viszkető foltot okozhatnak, igazi rühösség nem alakul ki rajtuk.

rüh

Rühatka tengerimalac bőrkaparékban

A rühösséget diagnosztizálni bőrkaparékvétellel lehet, bár ez sem mindig egyszerű. A bőrt szikepengével mélyen megkapargatva az atkák mikroszkóp alatt felismerhetők, de nem mindig fordulnak elő olyan nagy számban, hogy ezzel a módszerrel biztosan megtaláljuk őket. Az esetek egy részében a legkézenfekvőbb diagnosztika a próbakezelés, tehát megfelelő atkaellenes készítménnyel kezelve, ha a tünetek megszűnnek, a probléma az atkásság volt.

rüh pete

rühpete (piros nyíl) tengerimalac bőrkaparékában

A kezelésre számos hatékony módszer és gyógyszerforma létezik, de a teljes gyógyuláshoz több hét is kellhet. Fontos a környezet fertőtlenítése is, mert bár a rühatkák nem élnek túl hosszútávon a külvilágban, tárgyakkal átvihetjük a fertőzést más tengerimalacokra is.