AktualitásokDr KópéKutyaügyekToklász orr az orrban, toklász okozta gyulladás

Toklász az orrban

Ezt nem kellett volna kiszimatolni!

A veresegyházi Turul Állatorvosi Rendelőben orromat az ablaküvegnek nyomva vágyakoztam a verőfényes napsütés után. Ábrándoztam a nap melegéről, egy kiadós sétáról a hűvös erdőben. Láttam magam előtt a fáról leugrani egy vöröslő mókust, aki csak arra várt, hogy megkergessem. Szélsebesen süvítettem felé, már csak néhány centi távolság volt közöttünk, amikor hirtelen egy apró Shih-Tzu jelent meg pont az orrom előtt. Vártam, hogy összeütközzön az orrunk, még a szememet is behunytam a váratlan ütközettől, nagyot csattant, hideg is volt. Végül kiderült, hogy csak az ablaküvegnek koppantam.

Zavarommal mit sem törődve gyorsan a bejárathoz siettem, hogy üdvözöljem a következő páciensünket. Jól szemügyre vettem a kicsikét. A Shih-Tzu-ra jellemző fesztelen és életvidám természetéből semmit sem véltem felfedezni, barátságtalanul rám sandított és egyet-egyet tüsszentett. Majd miután feltették a steril, fényes vizsgálóasztalra, a gazdija ugyanazokat a tüneteket sorolta fel, mint amelyeket én is felfedeztem. Szegény kis Shhi-Tzu:

  • kedvtelen volt,
  • időnként tüsszögött.

Szerencsére az orra nem vérzett, de emberszolgája jelezte, hogy tüske lehet a fenséges kis orrában.

Az állatorvos kollégám közeledtére azonnal felélénkült a kicsike, nyoma sem volt a bágyadtságnak. Ez ám a Shih-Tzu virtus – vakkantottam. Mivel a kis oroszlánkutya nem akart együttműködni, próbáltam doktori érvekkel rávenni a vizsgálatra, de kézzel, lábbal, ugatással tiltakozott. Végül bevetettem a legcsábosabb kutyatekintetemet és a bájos szőrcsomó azonnal elbódult. Eddig is tudtam, hogy csábos vagyok, na de ennyire!

A bódítás alatt sokat látott kollégám alaposan átvizsgálta a csini kis orrjáratokat. Beigazolódott a gyanúnk, a kutyatársam orrában egy toklászt találtunk beékelődve, amit a precíz doktorkezeknek köszönhetően sikerült egyben eltávolítanunk. Az orrjáratokba jutott toklászt sajnos kívülről nem mindig vesszük észre, de a hirtelen kialakuló tüsszögés, vagy az egyoldali orrfolyás felhívhatja figyelmünket a felszippantott hívatlan vendégre.

A kistermetű Shih-Tzu megúszta a súlyos orrgyulladást és az azzal járó kellemetlen tüneteket, nem úgy, mint Morzsi, akinek a fülébe szorult be néhány toklász.

Fontos, hogy a gazdik séta után alaposan nézzék át kutyatársaimat, kiemelt figyelemmel a mancsaikat, illetve a füleiket. És ha már ott járnak a simogató kezek, kényeztessék kedvencüket egy kis fülvakarássál. Ne felejtkezzenek meg a másik fülről sem! A toklász okozta problémáról és Morzsi kálváriájáról itt olvashat.