AktualitásokCicadolgokTudástármacska étel

A betegséget egy világszerte elterjedt egysejtű parazita okozza, a Toxoplasma gondii. Ennek az élősködőnek bonyolult fejlődési ciklusa van, végleges gazdái a macskafélék, azonban cicákban, kutyákban és emberben is okozhat megbetegedést.

Toxoplasmosis állatoknál és embereknél

Házi kedvenceink közül a fiatal, immungyenge egyedek vannak kitéve a megbetegedésnek. A cicák gyakran tünetmentesen vészelik át a fertőződést. A kórokozó az idegrendszert károsító hatásán kívül más szervrendszerekben is elváltozást okozhat pl. tüdőben, szemben, májban, lépben, nyirokcsomókban. A kezelés bizonyos antibiotikumokkal történik, sajnos nem minden esetben van gyógyulás.

Egészséges megfelelő immunrendszerű emberekben a fertőzés ritkán okoz tünetet (étvágytalanság, láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat előfordulhat). Gyenge immunrendszer esetén súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, kialakulhat idegrendszert érintő gyulladásos folyamat, akár halálhoz is vezethet a fertőzés. A betegség kezelése speciális gyógyszerekkel történik, melyek hatásossága változó.

Toxoplasmosis terhesség alatt

Közvetlenül a terhesség előtt és alatt fertőződött anyák magzatait károsíthatja a kórokozó, bennük fejlődési rendellenességet okozhat. A betegséget vérvizsgálattal ellenőrzik, mely segít eldönteni, hogy korábbi vagy friss fertőzésről van szó, ami meghatározza, hogy okozhat-e problémát a magzatban.

A fertőződés többféle úton történhet, a parazita jelen lehet a zöldségeken, gyümölcsökön, húsokban. A macskák is üríthetnek fertőző alakokat, ha ők is frissen fertőzöttek, vagy ha legyengült az immunrendszerük. A legtöbb esetben a cicák az életük során egyszer, néhány napig ürítenek olyan bélsarat, amely toxoplasmosis szempontjából veszélyes lehet az emberekre.

A megelőzés különösen fontos terhesség esetén. Jól kell megtisztítani a zöldségeket, gyümölcsöket, a húsokat pedig megfelelően kell hőkezelni. Lehetőség szerint ne a terhes nők érintkezzenek a macskaürülékkel, fokozottan kell figyelni az alapvető higiéniai szabályokra.